на живо

Скандал в щангите: България не допуснала шефка от Русия

Родните власти отказали "без обяснения" виза на член на федерацията

Скандал в щангите: България не допуснала шефка от Русия

Българските власти са отказали да допуснат в страната представител на руската федерация по вдигане на тежести. Това твърди генералният секретар на централата Дмитрий Василенко пред ТАСС.

Според него членът на техническия комитет Анна Боригина не е получила виза и по тази причина не е успяла да присъства на Изпълкома на европейската федерация (EWF). Форумът се проведе в София като част от европейското първенство. 

Боригина и президентът на руската федерация Максим Агапитов, който е и вицепрезидент на EWF, е трябвало да представят Русия на Изпълкома. Българските власти отказали виза на Боригина без обяснение, докато Агапитов е влязъл в страната, тъй като има многократна шенгенска виза.

В същото време изпълнителният комитет отказа да разреши връщането на руски спортисти в състезанията под своя егида, съобщи Агапитов пред ТАСС. "Виждаме, че продължават агресивните политизирани действия от страна на спортни функционери на международни федерации, насочени към запазване на старата корумпирана система, развила се през последните десетилетия".

През май миналата година световната федерация по вдигане на тежести позволи на спортистите от Русия и Беларус да участват като неутрални атлети, но от руска страна смятат това за неприемливо.