на живо

След ампутацията: Засегнат е и мозъкът на олимпийския шампион Костомаров

Състоянието му е изключително тежко, пишат в Русия

След ампутацията: Засегнат е и мозъкът на олимпийския шампион Костомаров

Състоянието на олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров се е влошило рязко, тъй като инфекцията е засегнала част от мозъка му, съобщава РИА Новости, позовавайки се на свой източник.

"Засегната е част от мозъка, има кръвоизлив, образувал се е хематом. Състоянието му е изключително тежко", каза източникът на агенцията.

Телеграм-каналът SHOT твърди, че е засегната една четвърт от мозъка на 46-годишния фигурист.

"Развива се интрацеребрален хематом на мозъчните полукълба. Острата фаза се наблюдава в десния фронтален лоб с оток. Лезиите на бялото и сивото вещество на мозъка са запазени във всички отдели, с изключение на десния фронтален дял", се казва в съобщението на канала.

Междувременно ТАСС пише, че Костомаров е в стабилно състояние, а лекарите бързо са реагирали на проблема с кръвоносните съдове в мозъка.

"Костомаров имаше проблем със съдовете на мозъка, но лекарите успяха бързо да реагират. Сега той е в стабилно състояние", каза източникът на ТАСС.

На 16 февруари главният лекар на болница "Комунарка" Денис Проценко разказа за състоянието на големия шампион. Според него, Костомаров е имал "тежка полиорганна недостатъчност с пълна анурия - липса на уринарна функция на бъбреците", както проблеми с белите дробове и сърцето. През последните дни спортистът е започнал да възстановява работата на бъбреците, той също така е започнал да диша сам.

"Но ние сме наясно, че ситуацията може да се промени", каза Проценко.

На 10 януари Костомаров беше приет в реанимация с пневмония. В продължение на две седмици беше поставен на апаратно дишане, в резултат на което кръвта се насищаше с кислород. В началото на февруари той претърпя ампутация на краката и на три от пръстите на ръцете.

Вестник "Известия" отбеляза друг проблем, с който се е сблъскал Роман. Според изданието заради отоците и голямото количество тежки лекарства Костомаров имал проблеми и с черния дроб.