на живо

След скандала: Кирил Милов все пак тръгва за Париж 2024

Борецът получи допълнителната квота в кат. до 130 кг класически стил

 

Компромис след скандала в българската борба. Кирил Милов ще вземе допълнителната квота за олимпийските игри в Париж и ще качи килограми, за да се състезава на 130 класически стил. С публикация във Фейсбук той разкри, че решението е на федерацията и той е приел възможността да изпълни мечтата си.

Милов се контузи часове преди началото на европейското първенство в Букурещ и пропусна пролетните квалификации, с което неговата категория остана без виза за Париж. На първата квалификация в Баку Георги Иванов смени свободната борба с класически стил, но бе елиминиран от Бека Канделаки (Азербайджан) на четвъртфиналите.

Така България остана без квота и в тежката категория. След квалификациите в Истанбул обаче изникна любопитен казус. Според Милов, Сергей Семьонов от Русия не е покрил изискванията на МОК за липса на връзки с армията, а Канделаки е бил хванат с допинг. Така следващи на опашката са българските национали. Тъй като квотата не е поименна, Българска федерация по борба избира Кирил Милов.

"Здравейте на всички! Последните дни много се спекулира относно подарената квота на България в категория до 130 кг класически стил. Като състезател, а и като човек смятам, че е редно да се изяснят някои подробности", пише във Фейсбук европейският първенец от 2022 г. и два пъти световен вицешампион.

"Аз съм състезател по класическа борба в категория до 97 кг. Нямах възможност да участвам на квалификациите заради контузия, получена в последния момент. В такъв случай федерацията взе решение да изпрати Георги Иванов на мое място, което така или иначе беше платено. Трябва да бъде ясно, че нито аз (поради очевидни причини), нито Георги е спечелил квота. Тази квота е ПОДАРЕНА на България. Това стана възможно, след като на руския състезател му е отнета квотата заради това, че е военен. По класиране представителят на Азербайджан е следващ, но той е хванат с допинг."

"Георги Иванов взима първата среща, но губи от състезателя от Азербайджан. Следователно остава България по класиране и отпадане на предходните държави. Казвам държави, защото припомням, че квотата не е поименна, а се дава на съответната държава."