на живо

СПЕЦИАЛНО: Бойкот в щангите след освобождаването на Иван Иванов

Трима европейски шампиони обявиха несъгласието си да работят с новия треньор

Бойкот в българските щанги, след като федерацията по вдигане на тежести освободи треньора Иван Иванов. Пред bTV четирима национали, трима от които европейски шампиони от Тирана 2022, бяха категорични - няма да присъстват на лагерите, ако начело на отбора е новозначеният Пламен Аспарухов. В подкрепа на Иванов се обявиха Ангел Русев, Дейвид Фишеров, Христо Христов и Васил Маринов.

Самият вече бивш селекционер заяви, че не желае да пада ниско, коментирайки дребнотемия като аргументите на президента Неделчо Колев за отстраняването му от поста.

"Не смятам, че е коректно да се отстранява един треньор, който е дал много на България и на самия спорт. Той е един мотиватор. На нас ни е мотиватор, защото е олимпийски шампион, а ние искаме да бъдем като него... Лично за мен – мисля, че няма да тренирам в националния отбор.", коментира Русев.

"Имат съвет треньорите и избират кой ще бъде на националния отбор и президент. Нас никой не ни пита, но по наше желание искаме да си бъдем със старши треньора. Ние работим с него и имаме успехи. Имаме му доверие и той ни има доверие на нас. Искаме да изкараме поне с него Олимпиадата. Просто, ако там вземе медал, ще приключим."

"В края на декември трябва да получаваме по 2 заплати. Ние сме взели по една заплата. Другата не сме... Аз си оставам в клуба. Ще тренирам в клуба. Ако трябва, ще участвам дори само на български състезания, докато не се оправят нещата, докато не се върне начело на националния отбор Иван Иванов. Без него няма как да се случат нещата."

"Не приемам добре промяната... Ще Ви задам обратен въпрос: "Ако има тези обвинения, отборът ще може ли два пъти подред да спечели европейската отборна титла?". Обсъдихме много пъти ситуацията с останалите от националния отбор. Ние няма какво да направим. Заплатите последната година постоянно закъсняват. Не идват, не можем да се готвим нормално за първенството.", каза Дейвид Фишеров.

"Не съм виждал подобни неща – треньорът ни да е имал нерегламентирани отношения със състезателка... Доста пъти е имало случай, когато състезател се контузва, има болки, трябва да се закара до болница. За първи път чувам, че не е имало свободен треньор за това нещо."

"Aко Иван Иванов не е начело на националния отбор, ще преосмисля участието си на лагерите. Според мен обаче няма да се стигне дотам. За управлението на Неделчо Колев мога само да кажа, че сме без заплата от ноември. Миналата година сме чакали 2 пъти по 5 месеца, за да получим заплати. Да не говорим, че билетът, който си купих за европейското в Албания, не ми е възстановен още. Третата група за Тирана не е получила командировъчни. Нямаме средства да се готвим нормално за първенствата."

"Против съм да се сменя треньорът. Мисля, че всеки може да се подготви достатъчно добре и сам, в случай, че вече г-н Иванов не е начело. Историята помни - нека, който разбира от спорта, ще ме разбере.", сподели още един от европейските ни шампиони - Христо Христов.

"Промените като цяло аз не ги одобрявам, защото от 2015 г. съм в националния отбор по вдигане на тежести с треньор Иван Иванов. След толкова много години е малко трудно да приемеш друг треньор, който не познаваш и не знаеш неговата методика.", заяви пред bTV друг национал - Васил Маринов.

"Това, че състезателите се занимават с хазарт и пият е невярна новина, защото около 340 дни сме на лагер. Ние сме постоянно заедно. Има ниво на дисциплина, което се държи. Иван Иванов ни държи изкъсо. Проверки има по стаите – както едно време още. Нямаш право да излизаш от стаята след 10 или 11 ч. Имаш вечерен час. Естествено, когато си голям спортист, трябва да държиш едно ниво. Дисциплина има от наша страна."

"Идва момент да попитам: "След като годината е приключила, къде са нашите заплати? В кой джоб са, след като не са в сметката на федерацията по вдигане на тежести?"

"Имам приятели, които се занимават с транспорт или други регламентирани дейности, ходя да помагам. Ако Иван Иванов и Никола Колев не са в националния отбор като треньори – аз няма да се състезавам. Аз ще си остана вкъщи!"