на живо

Станимира Атанасова е най-добрият млад спортен репортер в света за 2023 г. (ВИДЕО)

Огромно признание за bTV на Световните награди за спортна журналистика заради историята "Писмо до теб"

Станимира Атанасова е най-добрият млад спортен репортер в света за 2023 г. (ВИДЕО)
В годината, в която Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) чества своя 100-годишен юбилей, bTV Media Group се нареди сред най-добрите и най-значимите медии на планетата в новото хилядолетие в областта на спортната журналистика.
Журналист от спортната редакция на bTV бе избран за най-добрият млад спортен репортер в света за 2023 г. под 30-годишна възраст.
Станимира Атанасова спечели престижната статуетка на специална церемония на AIPS в Санта Сузана, Барселона, заради покъртителната история "Писмо до теб".
"Писмо до теб" е изповедта на един от най-добрите български баскетболисти на колички Персиян Еленков. Преди 5 години той едва оцелява в катастрофа, като губи крака си, но благодарение на вещата намеса на неизвестен мъж, който му оказва първа помощ на магистрилата, днес живее втори живот.
В "Писмо до теб" Персиян Еленков търси своят спасител и го моли да се покаже, за да се срещнат и да му благодари. Репортерът Станимира Атанасова, заедно с оператора Борис Пинтев, заснемат изповедта на Персиян, а историята излиза в ефира на bTV в предаването "120 минути", като едновременно с това, оглавява и дигиталната рубрика "Другите шампиони" на спортния сайт btvsport.bg.
Час, след като "Писмо до теб" беше излъчено в "120 минути", спасителят на Персиян Еленков се обади на репортера на историята Станимира Атанасова с думите: "Добър вечер, мисля, че търсите мен." От другата страна на телефона беше д-р Светлин Цонев.
И bTV засне продължението... В него, този път разказваше Светлин Цонев. Един лекар с огромно сърце, оказал се на точното място в най-подходящото време, за да спаси човешки живот, правейки турникет на тежко раненото момче и викайки Спешна помощ.
Д-р Светлин Цонев живее 5 години с чувството на вина, че не е успял да спаси онова момче. Никога не го търси, защото се страхува, че ще разбере, че то не е оживяло. Но когато гледа "Писмо до теб" в 120 минути... той вече знае, че bTV и Персиян търсят него.
Редактор на "Писмо до теб" е изпълнителния продуцент на спортната редакция на bTV и мениджър уеб съдържание в bTV - Влади Лазарова. Монтажист е Николай Раденков, а тази изумителна история вече спечели голямата награда за чиста журналистика WEB REPORT на dir.bg през 2023 г. Тогава тя отново отиде в ръцете на Станимира Атанасова.
"Благодаря на bTV за вярата в мен. Благодаря на колегите си от спортната редакция за всичките години подкрепа и съвместна работа. Благодаря на всеки един човек, помогнал ми историята на Персиян и да стигне до д-р Цонев и ние да го открием. Благодаря на журито на AIPS, че оцениха историята, благодаря на президента на AIPS Джани Мерло, както и на председателя на българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров за безрезервната подкрепа", казва Станимира Атанасова.
"Благодаря на Персиян и на д-р Цонев, че ни се довериха и ни позволиха да разкажем за тях, да ги срещнем. За мен е голяма чест да получа тази награда, защото това е оценка за работата на цялата ни редакция. На всеки мой колега пожелавам истории като тази. Те дават смисъл на професията", допълва тя.
В дългия процес на Световните награди за спортна журналистика през 2023 г. участваха 1887 номинации от 140 страни, като за финалната фаза останаха едва 33-ма, между които Станимира Атанасова стана победител по време на 86-ия конгрес на AIPS в Санта Сузана, Барселона.
Това не е първата награда от Световните награди за спортна журналистика на AIPS за спортната редакция на bTV, начело с изпълнителния ѝ продуцент Влади Лазарова.
Преди 2 години в Доха, Катар, Димитър Тасев спечели безапелационно специалната награда на AIPS за разследващата журналистика. Това стана възможно, благодарение на раследването на допинг скандала в българското плуване "Допинг в дълбоките води". Продуцент на разследването е главния редактор на btvsport.bg Цветан Баяслиев.
През 2019 г. двама репортери от спортната редакция на bTV попаднаха в Топ 5 на най-добрите млади спортни репортери в света на AIPS под 30-годишна възраст: Иван Боянов и Флорина Иванова.
Иван Боянов се нареди трети, заради документалния си филм от поредицата bTV Репортерите - "Кралят отвъд нулата", посветен на историческата защита на световната титла по плуване в ледени води на легендата Петър Стойчев.
Флорина Иванова се класира четвърта, заради друг документален филм от поредицата bTV Репортерите - "Мисия "Златно момиче". В лентата се разказва от първо лице за трънливия път към върха на едни от най-добрите гимнастички на България.
23-годишният журналист от спортната редакция на bTV - Калоян Кюркчиев, се нареди сред най-добрите млади репортери в Европа за 2021 г. Той беше отличен в категорията за видео съдържание при репортерите под 30-годишна възраст на AIPS.