на живо

Световно злато за родните грации

Ансамбълът отвя конкуренцията в София

Злато за българския ансамбъл по художествена гимнастика на световното първенство, провеждащо се в София! Родните грации отвяха конкуренцията в многобоя със стабилна игра.

Възпитаничките на Весела Димитрова събраха сбор от 66.600 точки, след като получиха оценки от 33.800 на пет обръча и 32.800 на три ленти и две топки.

Снимка: Lap.bg

Отборът, в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, е абсолютен дебютант на шампионат на планетата.

Титлата е първа за България в многобоя при ансамблите от Измир 2014 насам.

Снимка: Lap.bg

"Докато ги гледах, мислех, че сърцето ми ще спре. Исках само да свършат тези две минути и половина. Беше ми наистина много тежко, защото съчетанието с ленти и топки е изключително ново и комбинацията между двата уреда - лента и топка, е трудна. Щастлива съм, че отново мога да работя с толкова талантливи български деца и да сбъдвам мечтите - не само моите, а и техните. Оттук-насетне - нови съчетания, работа, работа, работа, за да сбъднем всичките си мечти, да радваме хората и да се чувстваме удовлетворени - както момичетата, така и целият треньорски екип.", заяви след триумфа треньорът Весела Димитрова.

"Искам да благодаря на г-жа Димитрова и екипа за цялата подкрепа, за вярата в нас, за всичко, на което ни учат. Дали сме мечтали за титлата? Смятам, че всяка една от нас вътрешно го е желала и работихме много усилено и упорито.", каза капитанът на ансамбъла - Женина Трашлиева.

Снимка: Lap.bg

Злато от световно първенство беше единственият липсващ медал в колекцията на Димитрова. Специалистката, под чието ръководството спечелихме олимпийската титла в Токио през 2021-ва, превърна и новите грации в шампиони за по-малко от година.

С успеха ансамбълът си осигури и участие в Париж 2024. В неделя грациите ни ще спорят за медалите на отделните уреди, а утре залата отново ще има поводи да притаи дъх, тъй като Стилияна Николова влиза в битка за медалите в многобоя при индивидуалното.

Снимка: Lap.bg