на живо

Тътен по Коледа: Фюри - Усик на 23 декември

Саудитска Арабия приема най-голямата сделка в историята на бокса

Дългоочакваният обединителен сблъсък за световната титла в тежка категория между Тайсън Фюри и Олександър Усик най-после е договорен. Британецът и украинецът ще се изправят един срещу друг на 23 декември в Саудитска Арабия. Титаничният дуел между 35-годишния Фюри (шампион на WBC) и 36-годишния Усик (WBA, IBF и WBO) ще се състои в Рияд само 48 часа преди Коледа.

"Това е най-голямата боксова сделка в историята. Всички значими спортни звезди в момента са обвързани със Саудитска Арабия - коментира Фюри. - Страната прави гигантски стъпки. Превзема не само бокса, но и който спорт пожелаят. Плащат огромни пари. Вярвам, че току-що сключих най-мащабния договор в бокса за всички времена, но нямам право да говоря за числа".

Първоначално Фюри и Усик трябваше да премерят сили на "Уембли" през април. Преговорите обаче пропаднаха заради постоянните претенции на британеца. Той не искаше клауза за реванш и настояваше за разпределение на приходите 70:30 в своя полза. Усик прие, но в крайна сметка се отказа заради поредните промени, поискани от съперника.

Последният двубой за абсолютен шампион в тежка категория датира от 1999, когато Ленъкс Люис победи Ивендър Холифийлд. Люис обаче не задържа дълго титлите, тъй като още през следващата година бе принуден да ги сдаде заради диспут около защитата им.

Усик (21/0) надви Даниел Дюбоа в Полша през миналия месец. Украинецът е с четири победи срещу британци в последните си четири двубоя, включително през 2021 г. срещу Антъни Джошуа за титлите и на реванша следващата година.

Фюри (33-0-1) боксира с бившия шампион на UFC Франсис Нгану на 28 октомври в мач без залог. За британеца това ще бъде първи истински бой от победата над Дерек Чисора през декември.