на живо

Тя ще пее песен на Едит Пиаф. Във Франция полудяха!

Расистки скандал заради Ая Накамура и участието ѝ в церемонията по откриване на олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж наближават, а скандалите покрай тях се развихрят. Този път става дума за расистки обиди към една от участничките в церемонията по откриването.

Според слуховете 28-годишната Ая Накамура трябва да изпее песен на великата Един Пиаф. 

Това решение предизвика огромна вълна от недоволство на расова основа във Франция. Да, двете певици нямат нищо общо като външен вид. 

Първият протест беше от партията на бившия кандидат за президент на Франция Ерик Земур. Неговите депутати освиркаха Накамура. След това на един от мостовете над река Сена се появи плакат с послание: "Няма как, Ая! Това е Париж, а не пазара в Бамако!". Отговорност за него пое екстремистката група "Местните".

Тези прояви на расизъм бяха остро осъдени от президента Еманюел Макрон и министъра на спорта Амели Одеа-Кастер, а самата Ая заяви: "Може да сте расисти, но не бъдете глухи! Това е по-голямата обида. Аз съм тема номер 1 в страната. Не ви дължа нищо!"

Очаква се на церемонията по откриване на олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г. да присъстват близо 300 000 души.

Ая Накамура е родена в Бамако, Бали, а семейството ѝ емигрира във Франция когато е дете. От 2021 г. тя е френски гражданин. Певицата учи моден дизайн в Париж, а през 2014 г. пуска първата си песен - "Карма". Най-големият ѝ хит е "Djadja", като песента има близо 1 млрд. прегледа в "Ю Туб".

В същото време Едит Пиаф е една от емблемите на френската музика от началото на ХХ век. Тя става известна с изпълнение на характерните за страната шансони, като най-известните са  „La vie en rose“, „Milord“, „Non, je ne regrette rien“.