на живо

Томас Бах уважи юбилея на Българския олимпийски комитет (ВИДЕО)

Президентът на МОК на посещение в София

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пристигна у нас по повод 100-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет (БОК).

Той беше посрещнат от държавния глава Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на БОК Стефка Костадинова, служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, председателя на Европейския олимпийски комитет Спирос Капралос и други.

Присъства и шампионката от Токио 2020 Ивет Горанова, която се обърна към Бах с искане спортът ѝ да бъде върнат в олимпийската програма.

"Това е не само моя битка, а битка на всички федерации по света, защото имаме подкрепата им. Предложението трябва да дойде от комитета в Лос Анджелис, а МОК да го одобри. Започваме още по-усърдно, защото виждам, че има шанс. Сега съм по-голям оптимист!", коментира пред bTV тя, след като връчи на президента на МОК писмо.

По време на посещението беше откроена ролята на България, като една от 14-те страни, които през 1986 г. възраждат древната традиция и основават Първите модерни олимпийски игри в Атина, за да се превърнат днес те в най-значимото и очаквано спортно събитие в света.

България е държава с огромни традиции и много успехи в световния спорт и на едно от водещите места по медали от олимпийски игри на човек от населението, беше подчертано на срещата. Бах благодари за подкрепата, която България оказва в мисията на олимпийските игри да насърчават хората да се състезават на полето на спорта, а не на полето на политическото противопоставяне.

"Мисията на олимпийското движение е да утвърждава мира и международното разбирателство... От изключително значение е да успеем да върнем младите хора към спорта, като им осигурим необходимата инфраструктура, съвременни методологии и добре обучени треньори.", подчерта Радев.

Снимка: Lap.bg