на живо

Трансджендър-колоездачка победи и се обяви за супергерой (ВИДЕО)

Конкурентките на Тифани заплашиха с бойкот

Трансджендър-колоездачка победи и се обяви за супергерой (ВИДЕО)

Трансджендър-колоездачка отвя конкуренцията на дамско състезание в Ню Йорк! 46-годишната Тифани Томас, по рождение Трент, триумфира в Рандъл Айлънд, въпреки че се занимава професионално със спорт само от 4 години. Тя е част от отбора на Лос Анджелис Сует. Най-възрастната ѝ съотборничка в него е на 32.

Честите убедителни победи на Томас обаче подразниха конкуренцията и съперничките заплашиха с бойкот заради неравностойността.

"Страхотен ден за колоездене с приятели! Това беше и последното ми състезание с екипа на Ел Ей... Не мога да скрия - в него се чувствах като супергерой.", написа Тифани в социалните мрежи.

Там Томас, която работи като директор на лаборатория, се описва като "учен през деня, спортист през нощта" и добавя "Няма да видите никого с по-широка усмивка от мен, когато гледам червени кръвни клетки през електронен микроскоп".

"Тя не е попадала на щанга, колело или куче, което да не обожава", пишат от отбора ѝ.

Празненствата на Томас в социалните мрежи дойдоха в повече на фенове на колоезденето.

"Мъчно ми е за американските спортистки, тренирали цял живот. Погазваме правата им. Да направят всички спортове смесени... Толкова е нечестно. Всеки може да живее както реши, но в някои случаи са нужни жертви", пише потребител в Туитър.

Възходът на трансджендърите в дамското колоездене вече принуди бившата шампионка Хана Аренсман да се откаже от спорта, след като остана извън призовите места в националното първенство.

"Завърших четвърта с мъже пред и зад мен. Моето семейство ме гледаше, сестрите ми плакаха", разказа Аренсман.

Няколко щата вече планират забрана трансджендъри да участват в дамски състезания, позовавайки се на изследвания, доказващи физическото им превъзходство.