на живо

Треньорите на Божидар Андреев пред bTV: Абсолютна подигравка! (ВИДЕО)

Ако не беше българин, щеше да е световен шампион, категоричен е Иван Иванов

Треньорите на Божидар Андреев пред bTV: Абсолютна подигравка! (ВИДЕО)
 

"Абсолютна подигравка". Така треньорите на Божидар Андреев - Иван Иванов и Пламен Братойчев, определиха случилото се с национала вчера на световното първенство по вдигане на тежести в Рияд.

26-годишният сливналия бе спрян от съдиите по пътя към бронза, незачитайки две от вдиганията му.

Вторият опит на Андреев в изтласкването на тежест от 195 килограма бе зачетен от съдиите с 2:1 гласа. Впоследствие журито на състезанието, което има по-големи правомощия от съдиите, разгледа детайлно ситуацията и взе крайното решение, че има фал при изпълнението на българина. Това породи сериозни дискусии относно аргументите на официалните лица.

"Решението на журито за втория опит в изтласкването беше абсолютна подигравка. Проблемът е, че ние няма как да присъстваме, когато те взимат решенията си. Не ни се дава възможност да обясним и те да обяснят къде точно е нарушението. Смятам, че това решение с добутването ще бъде отстранено в най-скоро време.", каза за bTV личният наставник на Божо - Пламен Братойчев.

"Може би са виждали, че едното рамо е влязло преди другото зад главата, но ние няма как да разберем те какво точно решават. Както двамата съдии зачетоха опита, така щях да го преценя и аз. Разликата в изпълнението, в динамиката - е по-важна."

"Тук опитът беше съвсем чист, перфектно изпълнен, нямаха право на това. Това, което се получи вчера, не беше чест на хората, които оценяват опитите в нашия спорт."

"Какво се случи - ако сгънеш едната ръка, опитът е несполучлив. Ако сгънеш двете, опитът е сполучлив. Ако пуснеш щангата преди сигнала, опитът също е сполучлив...", недоумява Братойчев.