на живо

Трети сме в света на сабя (СНИМКИ)

Нов успех за Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова

Българският отбор на сабя жени в състав Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, спечели бронзов медал в турнира „Акрополис къп“ в Атина, валиден за Световната купа.

Това е пореден голям успех на българската фехтовка, а сабльорките ни играха изключително силно и заслужено стъпиха на почетната стълбичка.

Това е най-доброто класиране на женския ни отбор на сабя след първото място за Световната купа в Ташкент през миналата година.

В състезанието в Атина участваха 22 тима, в чиито състави бяха най-добрите сабльорки на планетата.

България започна участието си в надпреварата от втория кръг на елиминациите, като се изправи срещу Азербайджан. Преди последната смяна съперничките водеха с 40:39, но Йоана Илиева показа високата си класа и не само стопи преднината на Азербайджан, но затвори срещата с 45:44.

В следващия двубой, валиден за място сред най-добрите 4, сабльорките ни победиха №2 в световната ранглиста Южна Корея с 45:40. Българките поведоха от самото начало и не изпуснаха водачеството си до края, като си гарантираха среща за място във финала срещу Украйна.

Двубоят срещу украинките отново беше изключително оспорван, като противника взеха аванс от първата смяна и не позволиха обрат: 45:35.

В малкия финал Илиева, Храмова, Нейкова и Атанасова се изправиха срещу Италия и спечелиха с 45:43.

Олга Храмова и Емма Нейкова, която миналата седмица стана европейска шампионка за девойки (U20) в Неапол, играха на световно ниво.

И в този двубой Йоана Илиева се представи невероятно, като влезе в последната смяна при 40:36 за съперничките, но навакса изоставането.

Тя затвори срещата с 45:43, донесе бронзовите медали за България и показа, че българките вече са неизменна част от световния елит на фехтовката.