на живо

Убиецът Писториус излиза от затвора в петък

Падналият спортен герой на Южна Африка няма право да дава интервюта

Убиецът Писториус излиза от затвора в петък

Осъденият за убийство Оскар Писториус ще бъде пуснат условно на свобода в петък. Той прекара в затвора почти 11 години, след като причини смъртта на партньорката си Реева Стеенкамп. Бившият параолимпийски шампион има забрана да говори пред медиите.

"Като всички други хора, които са условно на свобода, и Писториус няма да има право да дава интервюта на медиите - подчертаха властите в съобщение. - Фактът, че е известен, не го отличава от останалите и не му дава специални права".

37-годишният Писториус спечели поредното обжалване през ноември. Правосъдието в Република Южна Африка позволява на затворник да бъде пуснат преждевременно на свобода, след като изтече поне половината му присъда.

Бившият атлет трябва да излезе в петък от учреждението за лишаване от свобода в предградие на столицата Претория. Часът и детайли по освобождението му не се съобщават заради мерки за сигурност.

Носителят на шест златни медала от параолимпийски игри, който е с два ампутирани крака, влезе в спортната история през 2012 г. На олимпийските игри в Лондон той се състезаваше и с спортисти без увреждания на 400 метра.

В нощта на 13 срещу 14 февруари 2013 г. Оскар е убил 29-годишната манекенка Реева Стеенкамп, като е стрелял четири пъти през врата в къщата си. Той винаги е поддържал версията, че е вярвал, че има крадец в дома.

При обявяването на предварителното му освобождаване майката на жертвата Джун Стеенкамп потвърди, че продължава да не вярва на "версията на Оскар" и изрази убеденост, че той "не се е превъзпитал в затвора". При пускането му условно на свобода до края на присъдата му през 2029 г. Оскар Посториус трябва да следва терапия за овладяване на гнева.