на живо

Ужасът продължава: Костомаров ослепял частично

Легендарният фигурист е в критично състояние след прекаран втори инсулт

Ужасът за олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров продължава. Легендата е получил втори инсулт, довел до частична слепота. Състоянието на Костомаров е критично, а той се намира в интензивното отделение на частната клиника "Корис" в Санкт Петербург.

Костомаров бе приет по спешност на 10 януари с комбинация от пневмония, грип Б и тежки усложения. Заради прогресивната некроза фигуристът претърпя ампутация на левия крак. Първоначално се появи информация, че се е наложила такава операция и на десния, но тя се оказа невярна.

Инфекцията обаче не бе овладяна и се стигна до ампутация и на три от пръстите на ръцете на Костомаров.

Руските медии съобщиха също, че заради заради отоците и голямото количество тежки лекарства фигуристът имал проблеми и с черния дроб.

Засегната е вече и една четвърт от мозъка му. "Развива се интрацеребрален хематом на мозъчните полукълба. Острата фаза се наблюдава в десния фронтален лоб с оток. Лезиите на бялото и сивото вещество на мозъка са запазени във всички отдели, с изключение на десния фронтален дял", пишат в Телеграм-канала SHOT.

Костомаров спечели златото при танцовите двойки на Олимпийските игри в Торино (Италия) през 2006 г. Тогава той участваше в тандем с Татяна Навка. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на серията Гран При.

"Знам, че си силен, смел, упорит, дързък, всемогъщ, с истински спортен и борбен характер. Никога не се предаваш. И каквото и да се случи, при всякакви обстоятелства, ще намериш смисъл да продължиш", написа Навка в социалните мрежи.