на живо

В Русия: Който участва на Игрите, нарушава закона

Спортистите бяха предупредени

Ще участват ли спортисти от Русия на олимпийските игри в Париж през лятото? Все още няма окончателен отговор на този въпрос, но тълкуванията изглеждат доста страшни.

Според президента на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков, всеки опит на руснак да бъде част от Игрите, е равносилно на нарушение на закона. 

"Моето лично убеждение е, че всички турнири, дори олимпийските игри, трябва да подхождат без дискриминация към спортистите. В съответствие с хартата на Игрите не трябва да се прави разграничение заради пол, вероизповедание и със сигурност - заради политически възгледи. Но днес от Международния комитет грубо потъпкват хартата в тази ѝ част. Със сигурност подписването на документи за участие в олимпийските игри, изисквани от МОК, би било в нарушение на руските закони. Но съм уверен, че в такъв случай нашите спортисти няма да подпишат нищо", предупреди той.

Сайтът Sports.ru показа и какви точно закони могат да бъдат нарушени. Те са част от административния и наказателния кодекс и включват членове против публично дискредитиране на войската и призиви за прекратяване на действията ѝ, както разпространяване на невярна информация за руската армия. 

Според изданието, спортистите могат да нарушат тези разпоредби, ако подпишат декларация за неутралитет.

От МОК предложиха на руските спортисти да участват под неутрален флаг и без да се включват в отборните надпревари в Париж. В момента се чака окончателен отговор на местните федерации.