на живо

За 400 дни: Над 200 украински спортисти са загинали във войната с Русия

Последните жертви са шампиони по бокс и кикбокс

Повече от 200 спортисти на Украйна са загинали във войната през последните 13 месеца. През февруари 2022 г. Русия атакува съседната страна, а военните действия продължават и до днес.

Разкритието на украинските медии за броя на жертвите идва дни, след като Международният олимпийски комитет обяви, че руските и беларуските спортисти не трябва да бъдат изолирани и препоръча на федерациите да им бъде позволено да се състезават (като неутрални, без флаг и химн) в квалификациите за олимпийски нормативи и визи за Игрите в Париж през 2024 г.

Решението срещна сериозна съпротива в повечето западноевропейски страни, както и в Украйна, а най-яростните противници са Полша и Чехия.

Преди три дни Максим Галиничев, европейски шампион по бокс за юноши през 2017 и 2018 г. и голяма надежда на украинския спорт, загина във военните действия. 22-годишният боксьор е доброволец от първия ден в Силите за териториална отбрана на Украйна. Заради началото на войната той не участва на последното европейско първенство по бокс, а бе фаворит в националния отбор за квота за Париж.

Четирикратният световен шампион по кикбокс Виталий Меринов също загуби живота си в боевете с руските войски, след като почина от раните си в болница. Подобно на Галинчев, той се присъединява към украинската армия дни след руската инвазия.

И докато Западна Европа яростно критикува първия човек в МОК Томас Бах и цялото олимпийско движение за решението за руските и беларуските спортисти, бившият състезател по фехтовка продължава да е на мнение, че политиката не трябва да се меси в спорта.

"Унизително е да се види, че някои правителства не искат да зачетат автономията на спорта. Унизително е да не се посочват двойните стандарти.

Не видяхме коментар за участието на спортисти от страни от другите 70 военни конфликта по света. Правителствата не могат да определят кои спортисти да участват в състезания. Това би означавало край на световния спорт, какъвто го познаваме", каза Бах, цитира от Reuters.