на живо

Загуби финала, но може да спечели 40 милиона паунда

Люк Литлър вече има договор с "Шкода", въпреки че не може да шофира

16-годишният Люк Литлър загуби финала на световното по дартс, но спечели хиляди фенове, както и няколко сериозни спонсорства.

Сензационното представяне на Люк го направи звезда в рамките на няколко дни – вече има над 763 000 последователи в Instagram, спонсориран е от фирма, която произвежда дартс оборудване и има договор с "Шкода", въпреки че все още няма правото да шофира.

Експерти предвиждат, че Литлър може да стане първият дартс играч, оценен на 40 милиона паунда.

За втората си позиция на световното Люк спечели 200 000 паунда, а според стратезите, Люк може да изкарва поне 500 000 паунда на година от спонсори.

Консултантът по спортен маркетинг Даниел Туна смята, че през 2044 г., когато Люк ще е на 36, състоянието му може да достигне 40 милиона паунда, като се взима предвид и инфлацията.

"Още е много млад и е невъзможно да се предвиди колко дълга и успешна ще бъде неговата кариера, но ако той остане на върха на дартса през следващите 20 години, е съвсем възможно да изкара 40 милиона паунда.

Талантът му в комбинация с умел мениджмънт и продължително добро представяне означават, че Литлър има потенциала да стане най-добре платеният дартс играч в света", допълва Туна.

Любовта на Люк към дюнерите пък може да му донесе допълнителни пари от веригата за бърза храна German Doner Kebab, а друг възможен спонсор е строителната фирма Selco the builders.

Люк получи и съвет от спортния ПР Дейвид Алекзандър. "Съветвам го да се фокусира върху спорта, защото ще получи много внимание, което може да го разсее. Важно е да има добри хора около него, които го държат на земята. Трябва да избягва изкушението да приема всяка оферта."

Автор: София Николова