на живо

Запознайте се с "Ледените лъвове" - единственият тим по хокей на лед в Кения (ВИДЕО)

Тимът е играл приятелски срещи срещу отбори от САЩ и Канада

Запознайте се с "Ледените лъвове" - единственият тим по хокей на лед в Кения (ВИДЕО)

Вирее ли хокеят на лед в Кения? В държавата от Източна Африка има една пързалка и един-единствен отбор - "Ледените лъвове" от Найроби.

"Ройтерс" ни запознава с 28-годишния Бенджамин Мбуру, който понякога тренира... на покрива на блока, в който живее или се качва на последния етаж на хотел "Панари".

"Запалих се по този спорт в колежа. Първо карах ролери, след това играх инлайн хокей, а след това мои приятели ме поканиха да отида да играя на лед и това беше началото на това красиво пътуване", споделя Мбуру.

Снимка: Reuters

"Тук няма много условия, не е като в чужбина, нямаме достатъчно време на лед. Всички са доброволци. Живеем, работим и тренираме в Найроби. Учим се от онлайн сайтове, има уроци и за треньори. Играем инлайн хокей (на асфалта), което ни помага при работата със стика, с шайбата, как да се позиционираме..."

"Тук децата възприемат по-бързо, по-гладни са, искат да успеят. Много е специално, те са уникални", щастлив и треньорът на "лъвовете" Тим Колби.

Мбуру не спира да мечтае. Той е архитект, роден в Кикую, на 20 км северозападно от Найроби. Надява се един ден Кения да се присъедини към Международната федерация по хокей на лед.

Снимка: Reuters

Преди време "Ледените лъвове" играха приятелски срещи срещу отбори от САЩ и Канада.