на живо

Скъсаха ФИФА от критики заради супермодел

Назначението й предизвика бурни реакции

Назначението на супермодела Адриана Лима за глобален посланик на феновете в годината на провеждането на световното първенство по футбол при жените от страна на ФИФА предизвика бурни реакции. Международната централа бе разкритикувана от Моя Дод, която е бивш член на организацията.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by FIFA (@fifa)

Лима ще популяризира Мондиала при дамите чрез глобални инициативи. Според Дод решението е неадекватно по-малко от пет месеца преди старта на шампионата на планетата. Австралийката аргументира своите думи с това, че привличането на Лима изпраща грешно послание към феновете. Един от най-известните модели получи назначението само преди три дни.

Когато една жена играе футбол, светът я вижда по различен начин. Вместо да получава комплименти за начина, по който изглежда, тя е ценена заради своите футболни умения. Хората й се възхищават за това, което може да направи. Наистина е объркващо как един супермодел се вмества в това“, казва Дод, която е и бивша футболистка.

Тя също се позова на коментари, направени от Лима в интервю за GQ през 2006 г., в които тя каза, че абортът е "престъпление".

Световното първенство при жените ще се проведе от 20 юли до 20 август по-късно тази година в Австралия и Нова Зеландия.