на живо

Здравей, приятелю, искаш ли да станеш самурай?

За добродетелите за духа, които днес са по-актуални от всякога

Днес ще ви потопим в магията на айкидото - система за развитие, която обединява спорта и изкуството. Най-добрият събеседник по темата е Весела Велин, която е проводник на добрия пример.

Тя се влюбва в айкидото, когато е на 8 години. В родния й Сливен намира нещото, което я прави щастлива и й помага да се усъвършенства.

Местейки се в София, сенсей Весела се запознава с бъдещия си съпруг сенсей Владимир Велин - бивш национал на България по лека атлетика, и двамата решават да предадат знанията си. През 2014-а започват с 4 деца, а към днешна дата те са близо 180. Доджото им е в квартал "Гео Милев", но през есента мислят да отворят втора база в "Манастирски ливади".

"Учим децата на разбирателство, да имат мечти, да са смели, да търсят... Да не се страхуват от провала", разказва за bTV Велин.

"Създадохме Доджото, за да предложим алтернатива. Децата заслужават да им се дава дълбочината на принадлежността, не да се обричат на самотата на индивидуализма.

Алтернатива на боя като единствен смисъл на бойните изкуства - защото вярваме, че древното изкуство на Самурая заслужава да бъде все още изучавано най-вече заради ценностите, които носи.

Най-стойностното, което Айкидо предава са добродетелите за духа, които днес са по-актуални от всякога, а не практическите бойни умения, които отдавна са извадени от своя контекст", потапя ни в материята чаровната Весела.

Вярва, че децата учат чрез движение и преживяване. "За малките герои е чест за се превърнат в самураи и да бъдат воини на доброто. При нас няма състезания, а има партньорство.

Водим беседи с децата за важните неща. Предизвикваме ги - днес няколко часа без телефон, утре - да прочетат 10 страници от любима книга, вдругиден - да отидат на пикник и да вземат със себе си добра храна.

Много е важен и личният пример. Затова им го даваме, като продължаваме самите ние да тренираме активно и да водим здравословния начин, към който предизвикваме малчуганите. “


А, ти искаш ли да станеш самурай?