на живо

Злато и сребро за България на световното по сноуборд (ВИДЕО)

Тервел Замфиров спечели титлата в Банско, а Александър Кръшняк взе среброто

България отново има златен и сребърен медалист в паралелния гигантски слалом от младежко световно първенство по сноуборд. Тервел Замфиров спечели титлата в Банско, а Александър Кръшняк взе среброто в българския финал.

Снимка: Ладислав Цветков

По същия начин преди 14 години Радослав Янков победи за титлата в Нагано Иван Ранчев. Сега обаче емоцията бе още по-голяма, защото това стана в България. На отлично подготвена писта „Томба“ Тервел показа още от старта в квалификациите, че е дошъл за победа.Той даде най-добро време и до края на състезанието можеше да си избира трасе. Кръшняк бе втори в квалификацията и това бе предпоставка да очакваме изцяло български финал следобед.

Снимка: Ладислав Цветков

Другите ни две талантливи момчета Петър Гергьовски и Кристиян Георгиев също дадоха всичко от себе си пред родна публика. Малшанс попречи на Гергьовски да спечели малкия финал. Георгиев пък падна на осминафинала и в крайна сметка зае девето място. Освен златото до 21 г Замфиров взе и световната титла до 18 г.  

Снимка: Ладислав Цветков

При девойките Андреа Коцинова за малко не влезе във финала. Тя допусна 2 малки грешки в квалификациите и в крайна сметка остана 19-та, само на 0,45 сек от финалистките. Шампионка е японката Цубаки Мики, която на финала победи Ирис Пфлум от САЩ. Бронзът е за Саломе Янсинг от Германия, която е №1 и до 18 г. Мики е и световна шампионка при жените от първенството в Бакуриани през февруари.