на живо

Зона на смъртта: Черен рекорд на Еверест

Безброй експедиции и промените в климата водят до лавина от смърт

Зона на смъртта: Черен рекорд на Еверест

Еверест - най-високият и най-емблематичен връх на платетата. Стотици губят живота си в опит да го покорят. А през последните години смъртността сред алпинистите растте лавинообразно.

Два са факторите за тази перфектна буря - все по-големият брой експедиции и промяната на климата. Изминаващата 2023 година е и най-черната в цялата история - цели 18 смъртни случая. Досегашният рекорд беше 17, но през въпросната 2014 г. 15 от жертвите бяха затрупани под лавина базов лагер 1.

Рекорден е и броят експедиции, въпреки че непалското правителство вдигна тройно разрешителното за изкачване. Това е ключов доход за правителството на една от най-бедните страни в света.

В доклад, изготвен съвместно от над 300 учени, се съдържа предупреждение за ефекта от глобалното затопляне върху ледниците на Еверест. Ледникът Кумбу например има вътрешна температура, по-висока от средната на възздуха. Фактор, който сериозно отслабва неговата стабилност. А оттам се увеличава опасността от непрдесказуеми лавини и свлачища.

Всичко това принуждава ръководителите на експедициите да се възползват максимално от кратките прозорци хубаво време, което води до огромен трафик и пренаселеност по маршрута. Не всички 18 смъртни случая тази година се дължат на изменението на климата, но учените алармират за все по-опасните условия на Еверест.

От 1921 г. досега 322 алпинисти са останали завинаги по склоновете на магнетичния връх. През последното десетилетие жертвите са 84. Единствената година без смъртен случай е 2020-а. Тогава няма експедиции заради пандемията от коронавирус.