на живо

Звезда в плуването избра Путин пред олимпиадата

Двукратният олимпийски шампион Евгений Рилов влиза в щаба на президента

Двукратният олимпийски шампион по плуване Евгений Рилов направи избор между олимпийските игри в Париж през 2024 г. и Владимир Путин. Той е категоричен, че участието в предизборната кампания на настоящия президент на Русия е по-важна за него. 

"Това е ново преживяване за мен - общуване с много нови хора, нова информация. Това ми помага да се развивам. Никога не съм отричал, че подкрепям президента и неговата работа, затова много се радвам, че ме поканиха в щаба му", коментира Рилов.

Спортистът не съжалява, че ще пропусне игрите догодина. "Но следващата година ще имаме наши състезания и наистина искам да се представя добре там", подчерта плувецът.

Рилов е категоричен, че не би приел условията, поставени от МОК пред руските спортисти за участие в Париж. Сред тях са да не подкрепят войната в Украйна и да нямат договор с армията или с агенции за национална сигурност.

"Не следвам примера на МОК, аз съм за чист спорт. Взех информирано решение: отказвам да отида на олимпийските игри, докато всички тези глупости не се утаят на дъното и водата ни отново стане чиста", каза той.