на живо

"Бог падна!": Как Гасперини нокаутира Марадона? (ВИДЕО)

Големият герой на Аталанта винаги ще бъде свързван с един мач от кариерата си на футболист

"Бог падна!": Как Гасперини нокаутира Марадона? (ВИДЕО)
 

Той е герой! Той е обичан! Той е уважаван! 

Джан Пиеро Гасперини застана на треньорското кормило на Аталанта през 2016 г. и изведе "Богинята" до триумф в Лига Европа след победа с 3:0 над Байер Леверкузен. 

Никой не може да се съмнява в треньорските качества на 66-годишният Гасперини! А в Италия са категорични, че не трябва да се подценява и... юмрукът му. Негова жертва все пак беше великият Диего Марадона! 

В края на 80-те години аржентинският магьосник играе в Наполи, а Гасперини е в Пескара. В един от мачовете помежду си двамата стигат до единоборство в средата на терена. Италианецът е по-висок, опитва се да се справи с Марадона и му... забива шамар. И до днес не е ясно дали без да иска или нарочно. 

Снимка: Reuters

Но пък резултатът е видим - всичко наоколо става в кръв, Дон Диего е изкаран от терена, а коментаторът дори обявява, че пътува към болницата, защото зъбите му са избити. 

Историята не е чак толкова драматична. След сблъсъка с ръката и брачната халка на Гасперини Марадона е със сцепена устна и се налага да го зашият с 4 шева. 

Снимка: Reuters

Треньорът на Аталанта и до днес си спомня, че е бил обект на омраза от страна на феновете от цял свят. 

"Дни на ред феновете не ме оставяха да спя. Обиждаха ме по всякакъв начин: "Ти нокаутира Марадона!", "Ти прати Бог на земята!". Да, наистина го ударих и той падна на земята, всичко стана в кръв. Но не е било нарочно", кълне се днес Гасперини. 

Въпреки че тази случка му носи статус на "персона нон грата" в италианския футбол за няколко години, треньорът на Аталанта не е злопаметен. А и няма как да е пред гения на Марадона. 

Снимка: Reuters