на живо

"Богинята" и нейните над 160 млн. (ВИДЕО)

Финалистът в Лига Европа Аталанта е пример на и извън терена

"Богинята" и нейните над 160 млн. (ВИДЕО)
 

На фона на кризата и проблемите с финансовия феърплей за грандовете в италианския футбол, Серия "А" има своя отличник. 8 поредни години финалистът в Лига Европа Аталанта работи на печалба. Очаква се клубът от Бергамо да отчете положителен баланс и през 2024 г., продължавайки впечатляващата серия.

Каква е тайната? "Бергамаските" се уповават на желязната си икономическа дисциплина, отличната селекция на таланти и отглеждането им в академията. Именно школата на Аталанта е ключът към финансовата стабилност.

В края на 2023 г. шефовете на професионалните клубове се събраха, за да обсъдят финансовата ситуация и важността на спазването на изискванията на УЕФА. Нещо, за което Аталанта е пример.

От 2016 г. насам клубът от Бергамо е с приходи от трансфери в размер на над 160 млн. евро, носещи нехарактерен за Калчото финансов комфорт. В основата му е продажбата на играчи, преминали през школата на "Богинята".

Националът Алесандро Бастони смени Аталанта с Интер през лятото на 2017 г. срещу 31.1 млн. евро. Роберто Галярдини пък се присъедини към "нерадзурите" за 20.5 млн. Тогава "бергамаските" се разделиха и с Андреа Конти, който пое в посока Милан за 24 млн.

В януарския трансферен прозорец на същата Матиа Калдара подписа с Ювентус за 19 млн. евро. Година и половина по-късно Аталанта взе и процент от сделката по трансфера му в Милан за близо 38 млн.

Котдивоарецът Франк Кесие отиде в Милан за 32 млн. през лятото на 2019 г.