на живо

Феновете в Дъблин гостуват на бащата на "Дракула" (ГАЛЕРИЯ)

И още интересни факти за замъка, в който почитателите могат да се забавляват

 

Аталанта и Байер Леверкузен ще се изправят един срещу друг на футболния терен за трофея в Лига Европа по-късно днес (22 май). 

До мача, който може да гледате пряко по bTV Action и на платформата VOYO.BG от 21:00 ч., има още време, така че феновете трябва да намерят къде да се забавляват. А домакините от Дъблин им предлагат истинско усещане за... граф Дракула. 

Фен зоната в града се помещава в замъка на Дъблин. Той е построен през 1204 г. и първоначално служи за укрепление в града по време на управлението на английския крал Джон. Всъщност замъкът се намира в най-високата точка в централната част на ирландската столица.

Красивата сграда изгаря почти изцяло през 1684 г., но бързо е възстановена. До 1922 г. замъкът е използван за седалище на англичаните, които участват в управлението на Ирландия. 

Снимка: Миряна Мирочник

Какво общо има "Дракула"? 

Авторът на един от първите романи на ужасите Брам Стокър е роден през 1847 г. в Дъблин. Преди да стане прочут писател, той е работил в съдебната администрация, която пък се е помещавала именно в замъка. 

Снимка: Миряна Мирочник

Ясно е, че образът на Дракула е вдъхновен от Влад Цепеш, но Стокър никога не е ходил в Румъния. Така че се смята, че именно замъкът в Дъблин му служи за вдъхновение за някои от детайлите в книгата.