на живо

Играч на... мама (ВИДЕО)

Адемола Лукман празнува с най-близкия си човек

Играч на... мама (ВИДЕО)
 

Обзалагаме се, че името Адемола Лукман не ви е говорило кой знае колко преди финала на Лига Европа. Но от тогава всичко за 26-годишният нападател на Аталанта се промени!

Той стана първият футболист, който бележи хеттрик във финала на втория по сила европейски клубен турнир. Лукман се разписа на два пъти през първото и веднъж през второто полувреме, за да донесе на Аталанта победата срещу Байер Леверкузен и първи важен европейски трофей за "Богинята". 

А доскоро той беше обявяван за... безперспективен.

Лукман е роден в Лондон. Майка му е нигерийка и пристига в Обединеното кралство, за да търси по-добър живот. Баща му и едната му сестра остават в родината си.

"Аз съм единственият от семейството, роден в Лондон. Исках да успея във футбола, да помогна на майка ми, баща ми и сестрите си, исках те да се гордеят. Това е моята цел и днес. Баща ми остана в Нигерия, а мама работеше каквото може, винаги си търсеше нещо", разказа преди години Лукман.

"Не ми беше лесно. Имаше дни, в които... как да го кажа... Нямахме нищо на масата. Тогава борбата беше на майка ми, която се грижеше за нас. Правеше всичко възможно, за да можем да ядем, да имаме дрехи. Тя ми даде всичко, което поисках! Тогава бях малък. Когато пораснеш обаче разбираш за какво става въпрос", добавя той.

Лукман е тотално игнориран от школите. Той започва професионалната си кариера в Чарлтън, а след това следват колебливи периоди в Евертън, Лайпциг, Фулъм и Лестър. 

Снимка: Reuters

Младият футболист попада в полезрението на селекционерите на подрастващите и дори играе в тимовете на Англия до 19, 20 и 21 години.