на живо

Унгария – България 34:1 (ВИДЕО)

Или как спортът се превърна в държавна политика и приоритет за маджарите

Унгария – България 34:1 (ВИДЕО)
 

34:1. Това не е резултат след фантастична четвърт на Александър Везенков с екипа на Олимпиакос срещу поредния разбит противник в гръцкото първенство.

Тази опустошителна разлика показва построените или напълно реновирани стадиони изцяло с държавно финансиране през последните 13 години.

Бездната между Унгария и България в полза на маджарите в спортно отношение. Тези две спортни планети, на които се намират двете страни понастоящем в инфраструктурно отношение, са резултат от държавна политика (или липсата на такава).

През 2010 г. в Унгария се поставя началото на публичните инвестиции в областта на спорта. Планьт на министър-председателя Виктор Орбан е страната да има възможност за домакинство на всеки един голям спортен форум, който пожелае. С тази цел се строят и реновират стадиони, плувни басейни и спортни зали.

Всичко това се случва в Унгария. Страна, която има близо 50% по-голямо население от България, а брутният вътрешен продукт на глава от населението в страната е с една четвърт повече.

Резултатът обаче е красноречив – 13 години след старта Унгария има 34 нови стадиона, построени изцяло с държавно финансиране, докато България – само един. Унгария е и страната, инвестирала най-голяма част от разходите си в целия Европейски съюз, за спорт – 2,5% или 5 пъти повече от България, която е на 19-о място по този показател.

Перлата на спортна Будапеща – Пушкаш Арена, е мястото, което ще приюти дуела между Рома и Севиля във финала на Лига Европа. Срещата ще се изиграе в сряда от 22 ч. и ще бъде излъчена пряко по bTV Action.

Всички тези инвестиции, донесли престижа на унгарската столица да приеме финала на втория по сила европейски клубен турнир, не се приемат с пълно одобрение от местните. През 2017 г., в която започва строежът на Националния стадион, 78% от анкетираните жители на Будапеща се обявяват против тези намерения. Причината – 610 млн. евро, които идват от данъкоплатците.

Нещо повече – 266 000 са против цялостната политика за подобни инвестиции в сферата на спорта.

Домакинствата на големи първенства след многомилионните инвестиции от правителството са налице. За последните 6 години Унгария е организирала световно първенство по плувни спортове, сблъсък за Суперкупата на Европа също беше в Будапеща, както и световно по борба и континентален шампионат по хандбал за мъже.

А изглежда, че това е само началото на инвестициите и амбициите на Орбан. Унгария има намерение да подаде своята кандидатура за домакинство на летните олимпийски игри през 2036 г.