на живо

Евро 2024: Шампионите досега

10 различни национални отбора досега са стигнали до отличието

Getty Images
 

Едно събитие ще прикове вниманието на феновете на футбола в следващия месец. От днес до 14 юли Европейското първенство ще вълнува всички, които обичат играта на зеления терен.

Това ще бъде 17-тото издание на шампионата на Стария континент. Какво обаче казва историята досега?

Назад във времето

16-те издания на Европейското първенство досега са спечелени от 10 различни национални отбора. Германия и Испания имат по 3 титли, следвани от Италия и Франция с по 2 трофея. По 1 имат бившият Съветски съюз, бивша Чехословакия, Нидерландия, Дания, Гърция и Португалия.

Снимка: Getty Images

Най-титулуваните

Две страни са начело на класацията като най-успешните досега на европейски първенства. Германия и Испания печелят короната на Стария континент по три пъти. Бундестимът прави това през 1972, 1980 и 1996 г., докато Ла Фурия достига до златото през 1964 г, 2008 и 2012 г. 

За последно Германия вдига трофея от Европейско първенство през 1996 г. Тогава на финала на стадион “Уембли”, в Лондон пред повече от 73 000 зрители немският тим побеждава Чехия с 2:1 след обрат от 0:1. В герой за германците се превръща Оливер Бирхоф, който влиза като резерва и вкарва и двата гола за тима си, включително такъв в продълженията.

Снимка: Getty Images