на живо

Футболист скочи от втория етаж, за да се спаси от земетресението

Баръш Башдаш оцеля като по чудо, но негов съотборник загина

Опустошителното земетресение, което разтресе Турция и Сирия в ранните часове на понеделник и до момента взе над 4000 жертви, се оказа кошмарно и за огромен брой спортисти.

Това важи с пълна сила и за футболиста на „Йени Малатияспор“ Баръш Башдаш. Защитникът оцеля като по чудо, след като по време на труса с магнитуд 7,8 по Рихтер в град Малатия, скочи от балкона на втория етаж, на сградата, в която живее.

Той признал какво е направил пред медицинския екип, оказал му първа помощ. Башдаш е извадил късмет, че въобще е бил прегледан, защото в региона на земетрението на град Малатия в момента има няколстотин тежко ранени и лекарите не просто не достигат, а буквално изнемогват. Башдаш е настанен в местната болница.

И двата крака на 33-годишния ветеран са счупени, той има наранявания и по ръцете, както и тежка контузия в рамото. Информацията е от агента на играча Сердар Топку.

"В Малатия е зима, студ, температури под нулата, има сняг, а хората мизерстват", споделя Топку, цитиран пред немското издание "Билд".

Трагедията обаче не подмина друг футболист на "Йени Малатияспор". Под руините загина съотборникът на Баръш Башдаш - Ахмет Еуп Туркаслан.

Баръш Башдаш е роден в Германия, израства в школата на Кьолн, но през 2009 г. се мести в Турция. В богатата му визитка той носи екипа на 9 елитни клуба в южната ни съседка, а фланелката на "Малатияспор" облича през миналото лято.

Трусът в южната ни съседка е най-силният в историята за последния век. Жертвите към момента са над 4300.