на живо

"В никакъв случай не разкривай, че си гей!"

Как Томас Хицлспергер реши да оповести своята сексуална ориентация

Често чуваме, че футболът е мъжки спорт. Този стереотип все още е доста силен, въпреки че светът вече е по-либерален и добре настроен към хората с различна сексуална ориентация. Затова не е изненада, че футболистите, които се осмеляват да открият истинските си предпочитания, са малцина.

Един от тях е европейският вицешампион от 2008 г. с Германия Томас Хицлспергер. Но дори и неговото решение не е лесно. Той заяви, че е гей през 2014 г. - няколко месеца след като сложи край на активната си кариера. 

Желанието да даде публичност на ориентацията си се появява у Томас по-рано, през 2012 г., когато е футболист на Волфсбург. Тогава той се консултира с адвокат, а съветът е категоричен: "В никакъв случай не разкривай, че си гей!". Това сподели Хицлспергер пред "Марка".

Той отказва да даде повече подробности кой точно го е посъветвал, но е доволен, че след това е намерил сили да разкрие своята същност е пред света.

"Не всички около мен реагираха добре. Когато подписах с Лацио през 2010 г. признах пред себе си различната си сексуална ориентация. Не можех повече да потискам чувствата си. Дотогава дори и не си представях, че някой в моето обкръжение може да бъде гей", казва той.

Всъщност Хицлспергер дълги години има приятелка - Инга. Двамата се разделят през 2007 г. - само месец преди сватбата си.

И днес германецът остава един от малцината футболисти, разкрили, че имат различна сексуална ориентация. 

"Кога действащи футболисти от топ 5 първенствата ще се осмелят да говорят за това? Засега е само Якуб Янкто от Каляри. Той разкри, че е гей и след това не каза много. Тогава разбрах, че светът се е променил и не е нужно това да е някаква бомбастична новина. Все още обаче хомосексуализмът във футбола е тема табу - и на терена, и в съблекалнята", заявява Хицлспергер.