на живо

И ансамбълът стъпи на европейския връх в Баку

България е номер 1 в отборното класиране

Анна Недкова, БФХГ
 

Българският ансамбъл спечели титлата на европейското първенство по художествена гимнастика в Баку. На финала в многобоя българките заслужиха оценка от 68.050 точки, което ги превърна в абсолютни шампионки.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Това е втората абсолютна шампионска титла за страната ни в азербайджанската столица, след като Боряна Калейн триумфира в многобоя при индивидуалните. По този начин ансамбълът се пребори за първо абсолютно злато от далечната 1990 година в Гьотеборг (Швеция).

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Момичетата на Весела Димитрова изпълниха без грешка и двете си композиции. Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова получиха оценки от 35.600 за композицията си с пет обръча и 32.450 за три ленти и две топки. 

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Те изиграха много силно съчетанието си с пет обръча и бяха оценени с 35.600 точки, от които 19.200 за трудност, 7.950 за изпълнение и 8.450 за артистичност.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

При второто си излизане на килима българките също представиха отлично композицията си с ленти и топки, получавайки 32.450 точки (16.8 за трудност, 7.450 за артистичност, 8.200 за изпълнения). Щабът ни подаде контестация за трудност с уред, която беше отхвърлена и оценката остана непроменена.

Така ансамбълът на България се класира и за двата финала утре (неделя) с втори по сила оценки. На второ място завърши този на Израел с 67.300 точки, докато бронзът остана за Азербайджан с 65.400 точки.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

България вече има седем медала от шампионата в Баку, от които пет златни, един сребърен и един бронзов. Ансамбълът и Боряна Калейн взеха титлите в многобоя, България е номер 1 отборно, Стилияна Николова се нареди трета в многобоя, а ансамбълът за девойки спечели сребро в многобоя и две златни отличия на финалите на пет въжета и на пет топки.