на живо

Je suis Новак, Je suis Австралия

Защо неволите на Джокович са толкова важни за света?

На 6 януари, Богоявление в България и Бъдни вечер в Сърбия, Новак Джокович кацна в Австралия. И вихрушката се завъртя!

От тогава спорът между един тенисист и една държава се превърна във водеща новина. Има ли право Новак Джокович да бъде там? Трябва ли да играе на Откритото първенство на Австралия? Застрашава ли живота и здравето на местните? Нужно ли е незабавно да бъде депортиран в родината си? Все въпроси, на които ще чуете поне два различни отговора. 

Истината е, че светът е разделен в мнението си. И това не е страшно. Не е лошо да мислиш и да имаш мнение. Лошо е да забъркваш в един казан спорт и политика. 

От едната страна на спора е Джокович. Без съмнение сърбинът е един от най-великите спортисти на нашето време. Да спечелиш 20 титли от Големия шлем в един от най-трудните, най-скъпите и най-конкурентните спортове, не е проста работа и заслужава аплодисменти. Да, ние живеем във времената на Новак Джокович. И на Роджър Федерер, и на Рафаел Надал. И да, те всички са страхотни и правят тениса един прекрасен спорт. 

Колкото до грешките, Ноле си ги призна. А съдът в Австралия реши - всичко е както трябва. Джокович има валидни медицински документи, за да получи изключение. 

Снимка: Reuters

От друга страна живеем във времена на пандемия. Коронавирусът доминира в живота ни от 2 години насам и със сигурност всеки на този свят иска той да изчезне. За жалост това не може да стане с магическа пръчка, а с дисциплина, със спазване на мерки от здравните власти и с ваксинация. 

Снимка: Getty Images

Новак не е най-добрият пример за това. Сърбинът си е истинска COVID-бараба! Той беше първият, който организира тенис турнири в страните от бивша Югославия през 2020 г. Тогава заразата плъзна и там и дори засегна Григор Димитров. Новак никога не е агитирал за ваксинация, категорично заяви, че не иска да го прави! Той наруши карантината си, говорейки с френски журналист, след като беше разбрал, че PCR тестът му е положителен, а агентката му "пропусна" да отбележи скорошно пътуване до Мадрид. 

Историята има две страни и може да има две развръзки. Която и от тях да се случи, ще бъде правилна. Поне за една част от света. 

Снимка: iStock

Случаят "Новак Джокович" не е само спортен, не е и само политически. Той се оказва отражение на проблемите ни. И вероятно ще послужи за основа на много бъдещи казуси. Всеки един от нас може да реши дали е Новак, дали е Австралия. Но никой не трябва да извръща глава. Защото просто не е правилно!