на живо

"Левски" между запада и юга

На "Васил Левски" видяхме неща, неприсъщи за мъжете, използващи думата "чест" толкова често

Lap.bg

Срещите между "Левски" и ЦСКА са доста повече от пореден мач в българското футболно първенство. Доказа го и последният сблъсък между двата тима, в който "червените" победиха с 3:0. Два дена след мача обаче коментарите за случилото се на терена останаха в сянката на един конфликт, който не разделя футболните фенове на познатите "сини" и "червени".

Оказа се, че по трибуните в "Левски" се делят на "ние" и "вие", на "по-сините" и "по-малко сините", на "истински" и "не до там истински". Този път конфликтът беше отприщен от една свастика, появила се за 10 секунди в сектор "А". 1/6 от минутата, която освен минимум 37 500 лв. на клуба, ще струва и нова вълна от обвинения и сочене с пръст.

Първи коментираха от Националния клуб на привържениците - организация, за която не е тайна, че е в добри отношения с ултрасите от "София Запад". Двете фракции делят местата в един сектор - "Б" трибуната на "Георги Аспарухов".

От НКП бяха категорични - хореографията и пиротехниката нямат място извън ултраската трибуна, а с действията си привържениците от "А" са ощетили клуба и то не за първи път. Имена не бяха упоменати.

В сектор "А" обаче от началото на 2017 г. единствената организирана фен група, която организира хореографии, е "Южна дивизия". Преди години фракцията пребиваваше в сектор "Б" и отговаряше именно за това, като и беше по-умерената алтернатива на "София Запад". Те обаче прекратиха организираното ходене на срещите на "сините" покрай смяната на собствеността и замесването на името на Делян Пеевски в сделките.

Слуховете са, че от "Дивизията" са искали да издигнат плакат, осмиващ депутата от ДПС и Бойко Борисов, но са били възпрепятствани от фенове от "Запад". Къде е истината знаят само преките участници в скандала. 

Организираните фенове в сектор "А" реагираха моментално на позицията на НКП и показаха снимки на човека, издигнал транспаранта със свастиката. Според тях те са жертва на интереси на Сектор "Б" и виновникът е бил подставено лице, целящо да дискредитира фракцията. 

Ситуацията наистина изглежда заплетена. Във взаимните обвинения се среща омраза, прокрадват се външни интереси, хвърлят се обвинения и се иска сметка... Неща, неприсъщи за мъже, от чиито усти често звучи думата "чест".

Истината е, че фен организациите отдавна са фактор в "Левски". Те имат претенции да влязат в управлението, да ръководят, да дават мнение. Само че едва ли някой би ги взел на сериозно, ако си подливат вода или се сочат с пръст.

Стоп! Да направим две крачки назад! Да променим перспективата!

Кой ще плати глобата? "София Запад"? "Южна дивизия"? Националният клуб на привърженика? Не! "Левски".

Кой ще играе пред празни трибуни заради глупава вражда? Сами си отговаряте на въпроса, нали?

Две деца, които се карат за внимание. Цупят се и се обвиняват взаимно. Просто така изглежда отстрани и за незапознатите. Всъщност има ли нужда да се ровиш във вътрешните взаимоотношения между "сините" фракции? Има ли по-важно нещо от общата цел? Нима егото трябва да надделява в такива скандали?

На терена играе вашия отбор! Дребните скандали нямат място там, независимо дали идват от запад или от юг. Думата "чест" я знаете. Остава да я напълните със съдържание!