live

bTV Репортерите: Смърт на ринга

За колективната безотговорност, която понякога струва цял един човешки живот

Смърт на ринга. Мистериозна. Пораждаща куп въпроси, които може би никога няма да намерят отговори. Животът на един български боксьор приключи. Сърцето му спря на мач в Албания.

Първоначално от Българския боксов съюз съобщават, че на ринга е издъхнал Исус Величков. Но Исус е жив. Починалият е братовчед му Борис Станчов, боксирал се под чужда самоличност. Родителите на Боби са в шок.

"Исус не е умрял, нито е играл в този мач, нито е участвал в този мач. А въпросният боксьор е Борис Станчов. Това е истинското име на починалото дете. Това е синът ми", казва Александър Станчов.

От Боксовия съюз твърдят, че не само не са знаели за документната измама, но и че става въпрос за прецедент, какъвто няма в световен мащаб.

"Същият състезател се е явявал два пъти в България на мачове и ние по никакъв начин не сме имали индикации, че той е с друго име", коментира Даниел Дамянович - член на УС на Българския професионален боксов съюз.

Снимка: Facebook

В Албания Боби, който се представя за Исус, отива с изрядни документи. Включително медицинско, издадено у нас. Но и то е на името на Исус. С чист лиценз, издаден от Боксовия съюз. Свидетел на трагедията пък разказва, че преди мача боксьорът е погълнал медикамент с неясно съдържание.

"Той не поиска дори изобщо да го пие, обаче треньорът му каза "Аре, бе, женчо!" и му го сипа във водата, а той изпи половината. Със сигурност тази ампула има нещо общо със смъртта му. Той си беше здрав прав мъж, който даже нямаше и да го боли нещо. Винаги е бил здрав, винаги е бил уверен в себе си. Имаше сили, беше много натрениран. А в третия рунд той даже казва "Тренер", но треньорът никакво внимание не обръща", разказва друг боксьор - Руслан Николов - свидетел на трагедията.

Дали Боби е имал здравословен проблем? Или сърцето му не е издържало заради употребата на забранени стимуланти? Това ще установи аутопсията. Боби не е елитен боксьор, биел се е в мачове със съмнителна репутация, за малко пари.

Фалшивият лиценз е бил издаден от Боксовия съюз на базата на документи, подадени от мениджъра на Борис - Венцислав Георгиев. Той придружава Боби и в Албания. За него се знае малко, а от няколко дни той е с изключен телефон. И може би вече извън България. Именно Георгиев е дал ампулата на младока преди фаталния край.

Преди да изчезне и да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата, Венцислав Георгиев застана пред камера и обяви, че никога не е подозирал, че Боби всъщност не е Исус.

Снимка: btvnovinite.bg

Близките са категорични. Венцислав е знаел за чуждата самоличност на Боби. Използвал го е да печели на негов гръб суми на дребно. При родителите отива с двете лични карти - на Борис и Исус, и с 400 евро - последният хонорар на починалото момче. И... с една таблетка виагра.

Виаграта не се използва само за полова мощ. За нея се знае, че понякога се взима за засилване на агресията, тонуса и издръжливостта.

В Албания също са в шок. Според треньора на съперника на българина, вината за смъртта на Борис носи мениджърът му и негов треньор Венцислав Георгиев, който не е спрял боя, въпреки че Боби е давал признаци, че не се чувства добре.

"Според информацията, с която разполагам, двете момчета са били братовчеди и са си приличали. Рискували са да дойдат тук заради пари. Треньорът е постъпил грешно, допускайки размяната. Втората грешка беше във втория рунд, когато устата на боксьора започна да кърви. Тогава треньорът му трябваше да спре мача. Починалото момче не е паднало от ударите. Сърцето му спря", заявява албанският треньор по бокс Зеф Гийони.

Снимка: btvnovinite.bg

Исус пък никога не е бил боксьор, той е футболист. От Сливница. Но е давал спокойно личната си карта на Боби, като е мислел, че му прави услуга.

И така, за всеки свой боксов мач зад граница Борис е излизал на ринга като Исус, но е минавал границата със своята лична карта. Боби не е бил криминално проявен и не е имал забрана да напуска страната.

До началото на януари Борис е тренирал в боен клуб "Шейтан", но после напуснал. Като Исус изиграл осем мача, пет от които загубил.

Снимка: Facebook

Хипотези - много. Една гласи, че Боби е участвал в уговорени мачове, в които трябвало да загуби. Други, че криел истинското си име, за да може да не трупа загуби, а някой ден е имал намерение да излезе на ринга на чисто, със своето име, но вече със солиден стаж при професионалистите. Истината е, че момчета като него има много, те тънат в нищета, бият се за жълти стотинки и доста често са изкупителни жертви на една порочна система.

"Говорил съм много пъти с мои познати, които участват в такива, бих казал, безсмислени мачове. За да вземеш там едни 1000 евро. Обаче си залагаш здравето, както всеки един боксьор, който излиза на ринга в професионален мач. Някой в тежка категория може да вземе малко повече. Казвам им, че е безсмислено от гледна точка на това, че с тези пари после не можеш да си оправиш контузиите и здравето", коментира Тервел Пулев.

Снимка: btvnovinite.bg

Как е издаден лиценз за професионалния боксов ринг на футболиста от Сливница Исус Величков - остава неясно. Предстои прокуратурата да изясни кой от двамата братовчеди - Борис или Исус, се е явил на медицинските прегледи и дали някой от лекарите не е подправил документите. Случаят се разследва и в Албания.

"От това, което аз виждам, смятам, че има минимум още един замесен. Това е лицето Исус Величков, който доброволно сам заяви, че си е предоставял документите с цел да бъде извършена измама. Той е бил в течение на това, което се прави с неговите документи", заяви спортният министър Красен Кралев.

Смъртта на ринга никога не идва неочаквано. Борис си отиде от този свят като Исус. Това, че неговото сърце спря да бие някъде в Албания, не е просто случаен трагичен инцидент. Има виновни. И те трябва да бъдат назовани поименно. Защото колективната безотговорност не струва 400 евро. Понякога струва цял един човешки живот.