на живо

bTV Репортерите: Смърт на ринга

За колективната безотговорност, която понякога струва цял един човешки живот

bTV Репортерите: Смърт на ринга

Смърт на ринга. Мистериозна. Пораждаща куп въпроси, които може би никога няма да намерят отговори. Животът на един български боксьор приключи. Сърцето му спря на мач в Албания.

Първоначално от Българския боксов съюз съобщават, че на ринга е издъхнал Исус Величков. Но Исус е жив. Починалият е братовчед му Борис Станчов, боксирал се под чужда самоличност. Родителите на Боби са в шок.

"Исус не е умрял, нито е играл в този мач, нито е участвал в този мач. А въпросният боксьор е Борис Станчов. Това е истинското име на починалото дете. Това е синът ми", казва Александър Станчов.

От Боксовия съюз твърдят, че не само не са знаели за документната измама, но и че става въпрос за прецедент, какъвто няма в световен мащаб.

"Същият състезател се е явявал два пъти в България на мачове и ние по никакъв начин не сме имали индикации, че той е с друго име", коментира Даниел Дамянович - член на УС на Българския професионален боксов съюз.

Снимка: Facebook

В Албания Боби, който се представя за Исус, отива с изрядни документи. Включително медицинско, издадено у нас. Но и то е на името на Исус. С чист лиценз, издаден от Боксовия съюз. Свидетел на трагедията пък разказва, че преди мача боксьорът е погълнал медикамент с неясно съдържание.

"Той не поиска дори изобщо да го пие, обаче треньорът му каза "Аре, бе, женчо!" и му го сипа във водата, а той изпи половината. Със сигурност тази ампула има нещо общо със смъртта му. Той си беше здрав прав мъж, който даже нямаше и да го боли нещо. Винаги е бил здрав, винаги е бил уверен в себе си. Имаше сили, беше много натрениран. А в третия рунд той даже казва "Тренер", но треньорът никакво внимание не обръща", разказва друг боксьор - Руслан Николов - свидетел на трагедията.

Дали Боби е имал здравословен проблем? Или сърцето му не е издържало заради употребата на забранени стимуланти? Това ще установи аутопсията. Боби не е елитен боксьор, биел се е в мачове със съмнителна репутация, за малко пари.

Фалшивият лиценз е бил издаден от Боксовия съюз на базата на документи, подадени от мениджъра на Борис - Венцислав Георгиев. Той придружава Боби и в Албания. За него се знае малко, а от няколко дни той е с изключен телефон. И може би вече извън България. Именно Георгиев е дал ампулата на младока преди фаталния край.

Преди да изчезне и да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата, Венцислав Георгиев застана пред камера и обяви, че никога не е подозирал, че Боби всъщност не е Исус.

Снимка: btvnovinite.bg

Близките са категорични. Венцислав е знаел за чуждата самоличност на Боби. Използвал го е да печели на негов гръб суми на дребно. При родителите отива с двете лични карти - на Борис и Исус, и с 400 евро - последният хонорар на починалото момче. И... с една таблетка виагра.

Виаграта не се използва само за полова мощ. За нея се знае, че понякога се взима за засилване на агресията, тонуса и издръжливостта.

В Албания също са в шок. Според треньора на съперника на българина, вината за смъртта на Борис носи мениджърът му и негов треньор Венцислав Георгиев, който не е спрял боя, въпреки че Боби е давал признаци, че не се чувства добре.

"Според информацията, с която разполагам, двете момчета са били братовчеди и са си приличали. Рискували са да дойдат тук заради пари. Треньорът е постъпил грешно, допускайки размяната. Втората грешка беше във втория рунд, когато устата на боксьора започна да кърви. Тогава треньорът му трябваше да спре мача. Починалото момче не е паднало от ударите. Сърцето му спря", заявява албанският треньор по бокс Зеф Гийони.

Снимка: btvnovinite.bg

Исус пък никога не е бил боксьор, той е футболист. От Сливница. Но е давал спокойно личната си карта на Боби, като е мислел, че му прави услуга.

И така, за всеки свой боксов мач зад граница Борис е излизал на ринга като Исус, но е минавал границата със своята лична карта. Боби не е бил криминално проявен и не е имал забрана да напуска страната.

До началото на януари Борис е тренирал в боен клуб "Шейтан", но после напуснал. Като Исус изиграл осем мача, пет от които загубил.

Снимка: Facebook

Хипотези - много. Една гласи, че Боби е участвал в уговорени мачове, в които трябвало да загуби. Други, че криел истинското си име, за да може да не трупа загуби, а някой ден е имал намерение да излезе на ринга на чисто, със своето име, но вече със солиден стаж при професионалистите. Истината е, че момчета като него има много, те тънат в нищета, бият се за жълти стотинки и доста често са изкупителни жертви на една порочна система.

"Говорил съм много пъти с мои познати, които участват в такива, бих казал, безсмислени мачове. За да вземеш там едни 1000 евро. Обаче си залагаш здравето, както всеки един боксьор, който излиза на ринга в професионален мач. Някой в тежка категория може да вземе малко повече. Казвам им, че е безсмислено от гледна точка на това, че с тези пари после не можеш да си оправиш контузиите и здравето", коментира Тервел Пулев.

Снимка: btvnovinite.bg

Как е издаден лиценз за професионалния боксов ринг на футболиста от Сливница Исус Величков - остава неясно. Предстои прокуратурата да изясни кой от двамата братовчеди - Борис или Исус, се е явил на медицинските прегледи и дали някой от лекарите не е подправил документите. Случаят се разследва и в Албания.

"От това, което аз виждам, смятам, че има минимум още един замесен. Това е лицето Исус Величков, който доброволно сам заяви, че си е предоставял документите с цел да бъде извършена измама. Той е бил в течение на това, което се прави с неговите документи", заяви спортният министър Красен Кралев.

Смъртта на ринга никога не идва неочаквано. Борис си отиде от този свят като Исус. Това, че неговото сърце спря да бие някъде в Албания, не е просто случаен трагичен инцидент. Има виновни. И те трябва да бъдат назовани поименно. Защото колективната безотговорност не струва 400 евро. Понякога струва цял един човешки живот.