на живо

0:9 и автогол-шедьовър: Унгария не е удобен съперник

България обаче е без загуба в последните пет мача между двата отбора

Жребият на България за плейофите на Евро 2020 бе приет с широки усмивки. Съперник в полуфиналите ще бъде Унгария, а в евентуалния финал - победителят от сблъсъка между Исландия и Румъния. Първият, както и потенциалният втори двубой ще се играят на Националния стадион "Васил Левски" в края на март.

Така пред националите, които се представиха трагично в квалификациите и останаха предпоследни в своята група, се отваря изключителен шанс да се озоват сред 24-те финалиста на европейското първенство догодина.

Историческа справка на двубоите с Унгария обаче показва, че това е изключително неудобен за България съперник. И то не само заради баланса - 12 загуби, 5 равенства и едва 6 победи. 

Първата среща на двете нации на футболния терен датира от 25 март 1934 г. Световната квалификация пред 10 000 зрители в София завършва 4:1 в полза на унгарците. На 17 август 1947 г. преживяваме същинско унижение - 0:9 за Балканската купа. Две години по-късно търпим поражение с 0:5 в контрола пред 60 000 в Будапеща.

На 20 юли 1966 г. е паметният сблъсък от груповата фаза на световното първенство в Мексико. Нашите повеждат в 14-ата минута с попадение на Георги Аспарухов, но "свършват въздуха" заради сгрешена подготовка на високопланинската база в Белмекен. Иван Вуцов си забива един от най-красивите автоголове в историята, а след това съперниците стигат до пълен обрат за 3:1.

Оптимизъм обаче буди по-съвременната статистика. Последната ни загуба датира в контрола от 30 октомври 1985 г. (1:3). Оттогава записваме пет поредни мача без поражение - победа и равенство в контроли, победа и равенство в квалификациите за Мондиал 2006.  

Тагове: