на живо

1 милион долара на час: Как Шакил похарчи първия си чек?

Днес състоянието на баскетболната легенда се оценява на над 400 млн. долара

Getty Images

Какво ще направиш, ако имаш 1 милион? Този въпрос разкрива много за човек. Някои си купуват имоти, други инвестират в бизнес, трети купонясват с дни.

Когато си Шакил О'Нийл и си на прага на обещаваща баскетболна кариера, всичко е въпрос на по-малко от час! В предаването на Ей Би Си за икономика - "Шарк танк", една от най-ярките спортни звезди разкри, че не се е колебал как да пръсне първия си голям чек от 1 млн. долара, получен през 1992 г. - след първия му професионален договор с "Орландо Меджик" и много преди да успее да спечели 4 титли на НБА (3 с "Лос Анджелис Лейкърс" и 1 с "Маями Хийт"), златни медали от олимпийските игри в Атланта през 1996 г. и световното първенство през 1994 г., както и да стане любимец на феновете.

Снимка: Getty Images

Но как можеш да похарчиш толкова много пари за толкова малко време? 

Първата спирка на младия Шакил е... магазинът на "Мерцедес".

"Цял живот бях мечтал за чисто черен "Мерцедес Бенц". За това отидох до магазина и... бам! 150 000 долара! Прибрах се вкъщи, а баща ми ме попита дали автомобилът е за него. За това се върнах и купих още един - същия. За баща ми", разказва Шак през 2017 г. в предаването на Опра Уинфри.

С два звяра на четири колела в семейството, майката на баскетболиста не остава ощетена. За нея има по-скромно возило, но на същата марка.

Следващата спирка е магазинът за бижута.

Снимка: Getty Images

"Купих си пръстен с огромен диамант. След това и още един за другата ръка. Прибавих гривна, диамантени обеци и огърлица", уточнява О'Нийл. Към новата си визия той добавя и "готини дрешки".

А след това идва и голямата покупка - скъп апартамент в центъра на Сан Антонио.

Ако този ден ви изглежда като приказка, то е време на лошия край - обаждането от банката и напомнянето, че дължи данъци върху получената сума.

"Банковият ми мениджър каза, че голяма част от спортистите се пенсионират без нищо в своите сметки. Каза "Следя кариерата ти. Млад си, тепърва изгряваш. Не бъди като тях. Трябва да се научиш да се грижиш за парите си", спомня си той.

Такава лекция за финансова стабилност Шак получава и от неговия ментор Меджик Джонсън.

"Той ме посъветва да инвестирам", заяви О'Нийл, който явно се е вслушал в съвета!

Днес състоянието му се оценява на над 400 млн. долара, според "Форбс".

Снимка: Getty Images

По време на знаменитата си кариера в НБА Шак заработва 292 млн. долара. В момента той печели от своята съобразителност. Бившият баскетболист има своя марка дрехи, както и ресторанти, фитнеси и автомивки.

Тагове:

шакил онийл