на живо

10 000 деца, борещи се с расизма, освиркаха чернокож футболист на "Рейнджърс"

От "Спарта" Прага не постигнаха целта си

Reuters

В пълен провал се превърна опитът на ръководството на "Спарта" Прага да поведе кампания за борба с расизма по време на срещата от втория кръг на груповата фаза на Лига Европа срещу шотландския "Рейнджърс". 

Чешкият клуб беше наказан да играе пред празни трибуни, след като в третия квалификационен кръг привържениците обиждаха на расистка основа Орелиан Чуамени от "Монако". От ръководството на "Спарта" решиха да се възползват от ситуацията и да отворят трибуните си за деца под 14 години. 

Снимка: Reuters

От УЕФА приветстваха тази стъпка, като одобриха 10 000 малки привърженици да заемат местата на стадиона. Надеждите за спокоен мач и празник обаче бяха разбити на пух и прах още в началото. 

При всяко докосване на топката от страна на чернокожия футболист на "Рейнджърс" Глен Камара, децата освиркваха бурно, като от трибуните дори долитаха и обидни реплики. 

Снимка: Reuters

Играчът на шотландския тим няма много фенове в Чехия. През миналия сезон в евротурнирите той беше в центъра на расистки скандал с другия гранд от Прага - "Славия". По време на осминафинала в Лига Европа, Камара се оплака от обиди, свързани с цвета на кожата му, от страна на Ондржей Кудела.

Чехът получи сурово наказание от УЕФА и правата му бяха спрени за 10 мача под егидата на централата, като по този начин той пропусна и европейското първенство. 

Снимка: Reuters

14-годишните по трибуните имаха повод за радост, след като "Спарта" победи с 1:0, а самият Камара получи червен картон 15 минути преди края на мача.