на живо

10 европейски обрата, които доказаха, че надеждата винаги е жива

Лудите мачове на Партизан, Байер Леверкузен, Монако, Депортиво и още много други храбри тимове

FourFourTwo

Вдъхновени от магическия обрат на Ливърпул във втората четвъртфинална среща от Лига Европа срещу Борусия Дортмунд в четвъртък вечер, решихме да ви припомним други 10 паметни обрата от европейските клубни турнири през годините.

За целта ви представяме компилация на британското списание "FourFourTwo". В 10-те включени мача не влизат незабравимите обрати, дело на Манчестър Юнайтед и Ливърпул на финалите в Барселона и Истанбул - съответно през 1999 г. и 2005 г.

Причината е, че в листата има само тимове, извършили подвига си изцяло във втори мач - реванш от директни елиминации - без значение от коя фаза.

Обрати като тези доказват, че дори и най-обречените от самото си начало каузи понякога с малка доза шанс се оказват изпълними. 

Реал (Мадрид) - Дарби Каунти - 1975/76 (1-4, 5-1)

Във втората си европейска кампания Дарби Каунти сътворява велика победа с 4-1 у дома над Реал (Мадрид) след хеттрик на Чарли Джордж. В реванша в Мадрид обаче Реал побеждава с категоричното 5-1, а според данни на трибуните на мача са присъствали внушителните 120 000 зрители. 

Партизан Белград - Куинс Парк Рейнджърс - 1984/85 (2-6, 4-0)

Изпадналият от Висшата лига на Англия Куинс Парк Рейнджърс всъщност има своите славни моменти в европейското си минало. Преди около 30 години тимът се изправя срещу Партизан Белград в директна елиминация от турнира за Купата на УЕФА. Англичаните печелят с 6-2 в домакинския мач, игран на "Хайбъри" в Лондон, заради проблеми с терена на ст. "Лофтъс Роуд". 

В реванша обаче приказката на Куинс Парк приключва. Партизан взима нещата в свои ръце и не дава шанс на гостите. Мачът в Сърбия е спечелен с категоричното 4-0 от "гробарите", които се класират напред.

Метц - Барселона - 1984/85 (2-4, 4-1)

В същия сезон, но в турнира за Купата на носители на национални купи, Барселона печели като гост на френския Метц с 4-2 и класирането напред е почти сигурно. След мача звездата на "каталунците" Бернд Шустер дори си позволява да заяви за противниците: "Почерпете играчите на Метц с шунка за всички подаръци, които ни дадоха тази нощ".

На реванша на "Камп Ноу" не присъства нито френска телевизия, нито радио. Барселона отбелязва гол за 1-0 и решението на медиите изглежда логично. Метц обаче възкръсва с два гола преди края на първото полувреме. 10 минути след началото на второто следва ново попадение, а в края на мача още един гол за 1-4. За успеха хеттрик реализира нападателя Тони Курбос и победата на Метц влиза в историята. 

След мача вратарят на французите Мишел Еторе заявява: "Като чух последния съдийски сигнал отидох до Шустер и му се изкрещях: къде е шунката сега? Не мисля, че говори френски, но съм сигурен, че ме разбра."

Байер Юрдинген - Динамо Дрезден - 1985/86 (0-2, 7-3)


В този четвъртфинален мач носителите на купите на Западна и Източна Германия се изправят един срещу друг. Първата среща е спечелена с 2-0 от Юрдинген, но на реванша Динамо Дрезден вкарва цели 7 гола и печели със 7-3, класирайки се напред.

Байер Леверкузен - Еспаньол - 1987/88 (0-3, 3-0, 3-2 при дузпите) 

Връщаме се във времената, когато финалите на Купата на УЕФА се играят в два мача. Мачът в Барселона е спечелен със самочувствие от Еспаньол с 3-0. В Германия тимът на Леверкузен вкарва три гола едва в последните около трийсет минути на мача и впоследствие печели титлата след изпълнение на дузпи.

Одензе - Реал (Мадрид) - 1994/95 (2-3, 2-0)

Реал (Мадрид) е губил само един мач от Купата на УЕФА, след като е спечелил първия двубой като гост и това е точно този случай. "Белият балет" побеждава с 3-2 в Дания с важен гол на Микел Лаудруп. 

На реванша на "Сантиаго Бернабеу" Одензе шокира световния спортен свят и печели с 2-0. Мортен Бизгард матира Сантиаго Канисарес за второто попадение и фиксира победата с общ резултат 4-3, което значи "билет" за четвъртфиналите за датския Одензе. 

Аякс - Панатинайкос - 1995/96 (0-1, 3-0)

Панатинайкос печели първия двубой между двата тима с един гол пред 77 000 зрители на стадиона в Амстердам. На мача в Атина ранен гол на Яри Литманен накланя везните в полза на Аякс с треньор Луис Ван Гаал. Нови попадения на Литманен и Утер фиксират класическото 3-0. Така холандският отбор става първият, който превъзмогва загуба в първия мач и продължава напред в турнира Шампионска лига.

Депортиво - Милан - 2003/04 (1-4, 4-0)

Връщаме се в 21-ви век с едно изказване на Андреа Пирло: "За първи и единствен път в живота ми се чудех дали опонентите ми не са на някакви стимуланти".

С тези думи Пирло описа играта на летящия "Супер Депор", който разби с 4-0 блестящия Милан на Дида, Стам, Зеедорф, Гатузо, Пирло, Кака. Първият мач беше спечелен от "росонерите" с 4-1 на "Сан сиро" преди провала на реванша в Ла Коруня. 

Монако - Реал (Мадрид) - 2003/04 (2-4, 3-1)

В онзи луд сезон на Шампионската лига, спечелен от Порто, финалистът Монако мина в директните елиминации през Реал (Мадрид). След важни два гола за Монако на "Сантиаго Бернабеу" при победа на Реал с 4-2, следва успех на "монегаските" с 3-1 у дома.

Впечатление в двата мача правят даденият под наем именно от мадридчани в Монако Фернандо Мориентес, както и нисичкият "магьосник" с топка в крака Людовик Жули, който впоследствие премина в Барселона. 

Интер - Байерн Мюнхен - 2010/11 (0-1, 3-2)

Няколко месеца по-рано Интер беше победил Байерн на финала в предходния сезон на турнира, но това явно не беше достатъчно на "нерадзурите". Те загубиха в първия мач у дома с 0-1, но във втория реализираха победа с 3-2 и станаха едва втория отбор в историята на Шампионската лига, който продължава напред след загуба у дома в първия мач.