на живо

10 факта за Златан Ибрахимович, които трябва да знаете (ВИДЕО)

Научете повече за звездата на френския Пари Сен Жермен

Скандален, ексцентричен, различен и наистина добър в това, което прави. Това е голаджията на френския шампион ПСЖ Златан Ибрахимович.

В навечерието на четвъртфинала в Шампионска лига между ПСЖ и Манчестър Сити ви представяме колекция от интересни факти за живота на звездата на парижани:

Крадец на велосипеди

Ибрахимович израснал в един от бедните квартали на Малмьо – Розенгор. Златан имал велосипед, който обожавал, но един ден той му бил откраднат. Ибра бил разочарован и, тъй като нямал пари, започнал да краде велосипеди.

Веднъж се прибрал от тренировка с крадено колело. На следващия ден Златан предвидливо паркирал превозното средство далеч от тренировъчната база. По-късно обаче била организирана спешна среща, на която станало ясно, че колелото на помощник-треньора е изчезнало.

Златан е истински боец

Ибра е експерт в областта на бойните изкуства. Той има черен колан по таекуондо. Шведът включва елементи от този спорт в играта си на терена. Снажният нападател е известен с акробатичните си изпълнения, немалко от които завършили с гол.

През годините Ибра много пъти е показвал бойните си умения на нищо неподозиращите си съотборници. Сред провиненията на Ибра-кадабра са юмрук в корема на Мидо от периода му в Аякс, запращане на лекарската чанта в посока треньора на Барселона Пеп Гуардиола, както и ритник зад врата на Антонио Касано, докато последният дава интервю.

Златан е търговска марка

Златан Ибрахимович е патентовал името си като марка. Той има своя серия грижа за коса, кола, бира и, разбира се, дрехи. В Париж толкова много обичат Ибра, че местен ресторант е кръстил и бургер на него.

Според собственика на заведението Жан Филип Ландин той е специален, също като самия футболист. В състава на въпросния бургер влизат 600 грама месо и три вида сирена, което го прави истинска калорийна бомба.

Златан е част от речника

В шведския език е въведен глагол в чест на голаджията. „Златанера” означава „доминирам”. Няма друг спортист, който може да се похвали с подобно признание.

Златан вижда в бъдещето

В гимназията на 16-годишния Златан била възложена задача да напише на английски съчинение на тема „Как си се представям след 5 години?”. Ибра написал кратко, точно и ясно: „Ще съм професионален футболист в Италия и ще печеля много пари.”

Златан все пак е сбъркал в прогнозата си, но със съвсем малко. Шведът дебютира в Серия „А” на 22-годишна възраст, т.е. отнело му е 6 години.

Златан бил слаб ученик

Сега Ибрахимович може и да е страхотен играч, но когато бил малък получил оценка 2 по петобалната система ... при това по „Физическо”. Предподавателят му написал, че Златан е изключително талантлив и атлетичен, но играе сам и мрази да подава на съотборниците си. Противника се фокусирал върху Ибра и отнемал с лекота топката, което вбесявало учителя.

Ибрахимович и киното

Ибрахимович е голям фен на филмите и киното. Любимият му актьор е Ал Пачино, а Златан признава, че гледа по 3-4 пъти на година „Белязания”. Звездата на ПСЖ наскоро заяви, че ако трябва да избира с кого да излезе на вечеря, то това ще е не жена, а Пачино.

„А ако направят филм за живота ми, Ал е единственият, който може да влезе успешно в моя образ.”, добавя Ибра.

Първото игрище на Ибрахимович

Златан започва да играе футбол на 6 години на терен от камъни и пясък. През 2007 г. в партньорство с „Найк” Ибра превръща това игрище в съвременен терен и го кръщава „Корт Златан”. Колкото и да е странно идеята за името не е на шведския футболист, а на местните.

На входа на игрището пише: "Тук е моето сърце. Тук е моята история. Тук е моята игра. Напред към нови висини, Златан!"

Златан е рекордьор в Шампионска лига

Ибрахимович има попадения в най-авторитетния клубен турнир за 6 различни отбора – Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и ПСЖ.

Той обаче никога не е печелил Шампионска лига. Любопитното е, че подписва с Барселона година след като „каталунците” стават шампиони на Европа. Ибра напуска , а испанският гранд пак печели трофея. Интер пък триумфира в Шампионска лига за първи път след 45 години именно след като се разделя с Ибрахимович.

Вражда с Ван дер Ваарт

Сигурно помните фантастичния гол, който Ибрахимович вкара с екипа на Аякс. В мач от холандската Ередивизи Златан направи за смях целия отбор на НАК Бреда, отбелязвайки петото попадение за амстердамци.

В сектора за фенове на Аякс почти всички се радваха. Единствено Рафаел Ван дер Ваарт се разгневи. Полузащитникът, който по онова време бе звездата на холандския шампион, осъзна, че любимецът на феновете вече е друг.

Враждата между двамата е подсилена и от техни спречквания не само на тренировка, но и в официален мач. В контрола между Швеция и Холандия, Ибрахимович фаулира грубо и контузва Ван дер Ваарт.

Тази вечер Ибрахимович и съотборниците му се изправят срещу английския Манчестър Сити в мач от ¼-финалната фаза на Шампионска лига. Срещата може да проследите пряко по телевизия RING oт 21:45 часа. Студиото ни преди двубоя започва в 21:00 часа.