на живо

10 години по-късно: Как светът се промени между двата полуфинала на "Лион"?

"Хлапетата" са в топ 4 на Шампионска лига в две различни епохи

Getty Images

Цяло десетилетие светът и футболът се променяха, за да можем отново да станем свидетели на... класирането на "Олимпик" Лион на полуфинал в Шампионска лига.

Вчера (15 август) "хлапетата" поднесоха поредната изненада в надпреварата, белязана през настоящия сезон от пандемията от коронавирус, отстранявайки "Манчестър Сити". "Лион" си остава френският тим с най-много участия в най-силния европейски клубен турнир - 16. И ако в началото на XXI век присъствието на тима в елиминациите беше нещо като традиция, то в последните години "Олимпик" често отсъстваше изцяло от Шампионската лига.

За това можем да кажем, че между двете класирания за полуфинал на "хлапетата", светът се е променил драстично. Как точно?

През 2010 г. беше основана социалната мрежа за споделяне на снимки и кратки клипове - "Инстаграм". Днес тя има над 1 млрд. потребители, а част от тях развиват бизнеса си именно там. 

Снимка: Getty Images

Всъщност социалните мрежи са основният фактор в света последното десетилетие. И ако феновете на "Олимпик" Лион трудно можеха да се поздравят за успеха преди 10 години без да използват телефона си по предназначение - за обаждане, днес всички те могат да се съберат в онлайн чат, да използват десетки приложения, за да споделят радостта си, да си припомнят архивни кадри, да празнуват заедно, макар от разстояние. 

Всъщност преди 10 години едно такова класиране на "Лион" нямаше да изненада никой. По простата причина, че отборът 7 поредни години става шампион на страната (от 2002 до 2008 г.). Хубаво е да припомним, че тогава (през сезон 2009/2010) настоящият френски шампион "Пари Сен Жермен" не беше финансово подпомаган от катарски инвеститори и завърши на... 13-о място в Лига 1.

Снимка: Getty Images

Ами другите конкуренти на "хлапетата" в настоящата кампания в Шампионска лига?

"Байерн" Мюнхен отново беше шампион на Германия, докато "Лайпциг" току що беше основан и играеше в... пета дивизия.

От финансова гледна точка футболът беше доста по-скромно място. За 222 млн. евро (колкото струваше преминаването на Неймар от "Барселона" в "ПСЖ" през 2017 г.) един футболен клуб можеше да си осигури услугите на Кристиано Роналдо, Кака, Карим Бензема и Шави Алонсо. 

През 2010 г. светът тепърва опознаваше Джъстин Бийбър, слушаше дуета на Риана и Еминем и гледаше с интерес клиповете на Кейти Пери.

Миньоните от "Аз, проклетникът" се появиха за първи път на голям екран, докато Леонардо ди Каприо говореше за сънища в "Генезис", а Джони Деп беше Лудия шапкар в "Алиса в страната на чудесата".

"Олимпик" Лион се класира отново за полуфинал в една от най-странните години от историята на човечеството. 2020 г. беше белязана от коронавируса, който промени всичко, но не и желанието на "хлапетата" да са на върха. А именно странностите в нея могат да им помогнат!