на живо

10-годишното чакане свърши: "ЛА Лейкърс" отново на трона в НБА

"Езерняците" победиха "Маями Хийт" с 4:2 във финалната серия

Reuters

"Лос Анджелис Лейкърс" сложи край на 10-годишното чакане за трона в НБА. "Езерняците" са новите шампиони, след като победиха с 4:2 "Маями Хийт" във финалната серия. Титлата за "Лейкърс" е под номер 17, а с нея се изравнява постижението на "Бостън Селтикс".

"Езерняците" оставиха най-доброто от възможностите си за най-важния момент и изиграха блестящ шести мач срещу "Маями Хийт", спечелен с безкомпромисното 106:93. 

Титлата е четвърта за Леброн Джеймс, който успява да изведе трети отбор до трофея от Лигата. 35-годишният баскетболист спечели първите си две титли с "Маями Хийт", след това изпълни обещанието си да донесе такава и във витрината на "Кливланд", а тази нощ помогна на "езерняците" отново да достигнат до абсолютния връх в НБА.

Снимка: Reuters

Джеймс регистрира 28-и "трипъл-дабъл" в плейофите, след като остави 28 точки, 14 борби и 10 асистенции на сметката си за победата на своя тим. Той получи приза за Най-полезен играч на финалите и по този начин стана първият в историята, който печели MVP на финалната серия с три различни отбора.

Снимка: Reuters

Годината започна по изключително тъжен начин за "ЛА Лейкърс". В края на януари легендарният гард на тима Коби Брайънт загина заедно с 13-годишната си дъщеря и още седем души при катастрофа с частен хеликоптер.