на живо

10-годишното предизвикателство на българския спорт

Десетилетие на трансформации: От Валери Божинов до Григор Димитров

Какви промени могат да настъпят за десетилетие? Отговорът на този въпрос опитаха да дадат редица известни спортисти, които се включиха в предизвикателството #10yearschallenge. Сред българските звезди Димитър Бербатов и Григор Димитров показаха колко са се променили от 2009 г. досега.

Предизвикателството, добило особена популярност в социалните мрежи, ни накара да отправим поглед към трансформациите в българския спорт. А те са повече от любопитни!

Валери Божинов винаги е бил център на внимание. В момента нападателят носи екипа на елитния "Ботев" Враца и очаква оферти от по-големи отбори. Преди 10 години обаче БожиГОЛ играеше за настоящия шампион на Англия "Манчестър Сити". От "Етихад" до "Христо Ботев"...

Връщаме лентата назад към 2009 г., когато руският "Терек" Грозни привлече Благой Георгиев за 3 млн. евро, а впоследствие халфът направи успешна кариера в Премиер лигата. Сега Благо е далеч от спорта, а за него се пише предимно покрай участията му в риалити формати.

През 2009 г. футболен клуб "Левски" спечели битката с ЦСКА и стана шампион на България. Това е и последният трофей на "сините", за които последва десетилетие на разочарования.

Георги Петков завърши на второ място във Футболист на годината за 2018-а, също както и през 2009 г., когато бе национал и блестеше в Първа лига (тогава "А" група).

През 2009 г. безспорният №1 във футбола бе Димитър Бербатов от шампиона на Англия "Манчестър Юнайтед". Тогава за приза спореха играчи от водещите първенства на Стария континент, а сега само от родния шампионат.

Самият Бербатов пък, както сам казва, остарява като виното. От футболния връх на Острова до автор на успешна автобиография за 10 години.

Трансформацията на "Лудогорец" заслужава само адмирации. Съпоставката между стадиона в Разград преди и сега казва всичко.

През 2009 г. Спортист на годината стана олимпийската шампионка Румяна Нейкова, а в последните малко повече от 12 месеца на върха е друга дама - Тайбе Юсеин, която нямаше конкуренция в борбата.

Най-добрият ни тенисист - Григор Димитров, може само да се гордее с пътя, който измина от 2009 до 2019 г. Преди десетилетие хасковлията бе една от звездите при юношите, а сега е сред елита - 21-ви в световната ранглиста.

Най-интересна е "промяната" във волейбола, за който времето сякаш е спряло. През 2009 г. селекционер на българския национален отбор бе Силвано Пранди. 10 години по-късно той пое "трикольорите" за втори път.

Тагове:

@