на живо

100 000 лв. премия за баскетнационалите

България ще играе на европейско първенство за първи път от 10 години

fiba.basketball

100 000 лева премия ще си разделят националите ни по баскетбол за класирането на финалите на европейското първенство догодина, стана ясно на пресконференцията след прибирането на тима ни от квалификациите в Латвия. В разпределението на парите участват и треньорите, и всички останали лица от щаба.

Селекционерът Росен Барчовски обясни, че е успял да затвори устата на критиците, които не са били никак малко.

Снимка: fiba.basketball

Барчовски определи като решаващ фактор за успеха старанието на баскетболистите да изпълняват указанията му. Според наставника, става въпрос за всеотдайни хора, без претенции, които се подчиняват на треньора, а не такива с трудни характери.

"Имахме и шанс. Една точка - това е половин кош и в противен случай настроението щеше да бъде на 180 градуса. Нашият спорт е труден. В случая имахме шанс, друг път може да нямаме", каза Барчовски. Той допълни, че преди срещата с Латвия е имало голям негативизъм, най-вече от страна на анонимници и само един успех е можел да им затвори устите и това е успех, който в крайна сметка бе постигнат.

Снимка: fiba.basketball

България се класира за шампионат на Стария континент за първи път от 10 години. За последно "лъвовете" играха на европейско първенство през 2011 г., когато отново под ръководството на Росен Барчовски националите финишираха четвърти в своята група с 2 победи и 3 загуби срещу тимове като Русия, Словения, Грузия, Украйна и Белгия.

Европейското първенство е през септември 2022 г.