на живо

100 дни по-късно: Футболът се завръща в Англия

До края на сезона трябва да се изиграят 92 мача

Reuters

Феновете на английския футбол празнуват! 100 дни по-късно, те отново ще могат да гледам своите любимци!

Мачовете във Висшата лига се завръщат след 3-месечна пауза заради пандемията от коронавирус точно днес - 17 юни. "Астън Вила" - "Шефилд Юнайтед" и дербито "Манчестър Сити" - "Арсенал" са първите два мача, които слагат начало на доиграването. 

До края на сезона 2019/2020 трябва да се изиграят 92 мача. Очаквано на стадиона няма да присъства публика. 300 човека могат да влязат на трибуните - в това число влизат играчи, треньори, служители на двата клуба, журналисти и телевизионни екипи. 

Футболистите ще трябва да се съобразяват с нови правила. Ръкуването е забранено, плюенето е забранено, прегръщането след гол е забранено! Маските ще са често срещани, но няма да се носят на терена. А тестовете за коронавирус ще са ежеседмични.

Снимка: Getty Images

Пред 4 седмици отборите стартираха поетапна подготовка - първо на малки групи, след това целият отбор и накрая дори изиграха няколко контроли. От тогава всяка седмица в отборите провеждат тестове за COVID-19. До момента положителните проби са 16 след 8687 проби. 

Как изглежда класирането във Висшата лига преди подновяването?

Първенецът в Шампионската лига от миналия сезон "Ливърпул" изтегли "късата клечка". След 30-годишно очакване за титла, феновете на мърсисайдци трябваше да охладят еуфорията по време на периода с по-затегнати мерки. Въпреки това тимът на Юрген Клоп е убедителен лидер с 82 точки.

Снимка: Reuters

Миналогодишният шампион "Манчестър Сити" е на второ място с 57 точки и мач по-малко. "Лестър" е на трето място с 53 точки.

След това борбата става жестока! Четвъртото място в класирането дава право на участие в Шампионската лига. Там в момента се е настанил "Челси" (48 точки). Но към него поглеждат още "Манчестър Юнайтед" (45 точки), "Уулвърхамптън" и "Шефийлд Юнайтед" (по 43 точки), а защо не и "Тотнъм" (41 точки) и "Арсенал" (40 точки).

Снимка: Reuters

Тепърва ще става ясно как тази дълга принудителна пауза се е отразила на формата на футболистите. В останалите европейски първенства, които бяха подновени, контузиите са често срещани. Във Висшата лига - първенство, което не спира дори по Коледа, са свикнали с натоварения ритъм и със сигурност повторната адаптация ще е трудна. 

Висшата лига се завръща в смутни времена, когато в различни точки на света, в това число и в Англия, се провеждат протести против расизма след убийството на Джордж Флойд по време на арест. За това, вместо с имена на гърба на фланелките си, играчите ще излязат с надпис "Black Lives Matter".

Тагове:

Висша лига