на живо

106 положителни проби за коронавирус на европейското по хандбал

Първенството обаче продължава!

Не са много хората у нас, които знаят, че в Унгария и Словакия в момента се провежда 15-ото европейско първенство по хандбал за мъже. Тимовете се борят за трофея не само един срещу друг. Те се опитват да оцелеят във времена на пандемия и при наличието на над 100 заразени от началото на шампионата. 

Точната бройка до момента е 106 играчи и хора от щабовете, дали положителна проба за коронавирус!

Шампионатът стартира на 13 януари. И оттогава всеки ден валят нови и нови случаи във всичките 24 отбора. Въпреки това никой не мисли за прекъсване!

Германия, Хърватия и Сърбия са "рекордьори" по заразени - по 12. 

Всеки един тим има право да повика 14 хандбалисти, но заради необичайната ситуация, всеки тим има право да призовава "подкрепления". 

Без заразени до момента са Украйна, Норвегия и Чехия. 

Първенството трябва да приключи на 30 януари, когато е финалът в Будапеща. В момента се играят мачовете от втората групова фаза, които ще излъчат полуфиналистите. Едни от фаворитите - Сърбия, Хърватия и Полша, отпаднаха, а Германия, Русия, Франция и Швеция изпитват проблеми на терена.

Хандбалистите се подлагат на тестове на всеки 2 дни. В залите в Унгария зрителите трябва да носят маски, но от кадрите се вижда, че това правило често се пренебрегва. В Словакия само 25% от капацитета на трибуните може да бъде зает.