на живо

12 000 човека по трибуните на финала за Купата на България

ЦСКА и "Локомотив" Пловдив се изправят един срещу друг на 1 юли

Lap.bg

12 000 привърженици ще могат да гледат на живо, от трибуните на националния стадион "Васил Левски", финала за Купата на България по футбол между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив.

Това обявиха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Първоначално беше обявено, че на футболни мачове може да присъстват до 1000 човека на сектор. Мярката беше взета, след като първоначално беше разрешено трибуните да бъдат заети на 30%, а след това - на 50%. При нарастването на броя на заразените с COVID-19, беше въведено новото ограничение. Министър-председателят Бойко Борисов пък заяви, че, предвид неспазването на мерките за социална дистанция, не е изключено да бъде забранен достъпът на феновете до трибуните. 

"Изразявам мое мнение, предполагам, че и останалите ще ме подкрепят. Имаме разочарованието от поведението на част от феновете. Знаете, че България е една от малкото страни, които направиха компромис и допуснаха по време на футболни срещи да има привърженици на отборите. За съжаление те не оправдаха доверието и дисциплината, която разчитахме, че те ще спазват. По време на провеждането на срещите много от тях не спазват предписаните мерки, скупчват се на определени места, не спазват необходимата дистанция. Имайки предвид важността на срещата и това, че националният стадион е с много по-голям капацитет, взехме решение, че ще допуснем до 12 000 зрители, които ще бъдат разпределени във всички сектори. Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред, за да може да се спазят всички противоепидемиологични мерки и да не застрашаваме здравето на хората. Нека всички бъдат отговорни, да знаят, че опасността от заразата не е отминала и, за да продължим да се уважаваме взаимно, както ние се съобразяваме с желанието си да наблюдават любимите си отбори, така и те да се съобразяват с предписанията на професорите, докторите и министъра на здравеопазването, които искат да предпазят тяхното здраве и налагат такива изисквания", заяви министър Кралев.

Снимка: Lap.bg

"След срещата с министър-председателя преди няколко часа, изпратих писмо до Българския футболен съюз и до министър Кралев с конкретни указания за спазване на противоепидемичните мерки преди, по време и след футболни състезания", допълни министър Ананиев.

Преди ден (26 юни) феновете на ЦСКА излязоха с позиция, адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и Българския футболен съюз и Районната здравна инспекция София с искане на финала да присъстват повече привърженици. "Червените" обявиха, че са получили около 15 000 заявки за пропуски. 

Финалът за Купата на България е на 1 юли на националния стадион "Васил Левски".

Снимка: Lap.bg

Министър Кралев уточни, че решението за повече публика засяга само мача между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив, докато за другите мачове продължава да важи правилото за 1000 зрители в сектор. 

На брифинга беше уточнено, че всеки месец, до продължаването на Извънредната епидемиологична обстановка у нас, клубовете трябва да предоставят резултати от PCR тестовете на медицинската комисия към БФС. Отговорност за здравето на играчите и това, че те не са заразени, ще носят клубните лекари.

Снимка: Lap.bg

"В момента заповедта изисква до 3-о число да бъдат представени PCR тестове на Медицинската комисия. Тази мярка остава в сила до приключване на извънредната епидемиологична обстановка. При диагностициране на случай с коронавирус на футболист на даден отбор, той отива в карантина. За останалите състезатели на отбора, треньора и длъжности лица ще се прави PCR тест, те трябва да дадат 2 отрицателни теста в рамките на 3 дни", уточни Кралев и добави:

"Отговорност ще носят клубните лекари пред Медицинската комисия на БФС. Те трябва да гарантират преди всеки мач, че участниците са в пълно здраве и не носят заплаха да заразят други"

Снимка: Lap.bg

Срещата от Първа лига между "Витоша" Бистрица и "Царско село" беше отложена с един ден, след като се появи информация, че четирима футболисти на "тигрите" са заразени. След това стана ясно, че всички тестове в отбора са отрицателни.