на живо

15-годишна украинка отказа да се качи на почетната стълбичка редом до рускини

Световната купа по гимнастика в Доха е последното състезание, на което участваха спортисти и от двете страни

15-годишната представителка на Украйна в спортната гимнастика Даниела Бартона показа категоричната си позиция, като отказа да се качи на почетната стълбичка по време на Световната купа по спортна гимнастика в Доха.

Тя трябваше да получи бронзовия си медал от надпреварата на успоредка. Преди нея обаче в класирането се наредиха две рускини - шампионката Виктория Листунова и нейната подгласничка Мария Минаева. 

Украинката се появи на церемонията по награждаване с флага на своята държава, но отказа да заеме полагащото ѝ се място. Вместо това тя позира за снимки сама. Организаторите все пак направиха компромис и дадоха възможност на Бартона да се качи на стълбичката, когато рускините слязоха.

Световната купа по спортна гимнастика в Доха беше последното състезание преди в сила да влезе забраната на Международната федерация за недопускане на състезатели от Русия и Беларус. 

Преди дни отново там руски гимнастик излезе със знак "Z" върху трикото си, с което предизвика скандал заради връзката с руската армия.