на живо

16-ата е факт! Надал отново на трона на US Open

Световният номер 1 с чиста победа над Кевин Андерсън

Getty Images

Рафаел Надал спечели 16-ата си титла от Големия шлем. Световният номер 1 триумфира за трети път в кариерата си на Откритото първенство на САЩ, след като на финала победи с 3:0 сета (6:3, 6:3, 6:4) 32-я в света Кевин Андерсън.

Двубоят бе последен за Тони Надал на турнир от Шлема като треньор на Рафа. В края на сезона пътищата на двамата се разделят.

Снимка: Getty Images

Въпреки поражението, 31-годишният Андерсън може да бъде повече от доволен от себе си, тъй като за него това бе първи мач за титлата в надпревара от най-престижната категория.

Освен това той стана и първият представител на ЮАР от 1984-а година насам, който се класира на финал на турнир от Големия шлем. За последно това стори Кевин Карен на "Аустрелиън Оупън" преди да смени гражданството си и да заиграе за САЩ.  

Със спечелените точки от US Open 203-сантиметровият тенисист ще се изкачи до номер 15 в световната ранглиста.

Снимка: Getty Images

Първият сет вървеше равностойно до 3:3, когато Надал най-после успя да пробие сервиса на южноамериканеца. Този брейк разколеба Андерсън и той за втори път загуби подаването си. Така Марадора поведе с 1:0 след 6:3.

Вторият сет се разви по подобен начин. Андерсън допусна пробив за 4:2, не успя да намери противодействие на оръжията на световният номер 1 и загуби частта с 3:6.

Снимка: Getty Images

В третия сет южноафриканецът изостана с пробив още в първия гейм. Той не успя да навакса и Надал затвори мача след 6:4 за трети успех на кортовете на "Флашинг Медоулс".