на живо

16-годишен донесе на България шести медал от европейското по вдигане на тежести

Дебютантът Карлос Насар стана вицешампион в кат. 81 кг, Юндер Бейтула е шести

Пореден медал за България на европейското първенство по вдигане на тежести в Москва! Този път отличие в руската столица завоюва дебютантът Карлос Насар, който спечели сребро в кат. до 81 кг. Другият наш представител - Юндер Бейтула, се нареди шести.

16-годишният Насар направи два успешни опита в изхвърлянето – на 158 и на 163 кг, което му отреди второ място преди паузата, на 1 кг от италианеца Антонио Пицолато. В изтласкването двамата се дебнеха опит за опит, завършиха с по 206 кг, което остави злато в двубоя за Пицолато с 370 кг и сребро за българина с 369 кг, който обаче спечели титлата във второто движение.

Междувременно Бейтула, който бе 10-и след изхвърлянето, с един опит на 150 кг, успя да се пребори за шестото място в крайното класиране със 196 изтласкване и 346 кг двубой. Бронзът в окончателната подредба бе за латвиеца Риварс Сухаревц с 22 кг по-малко от Насар.

По-рано през деня Мария-Магдалена Кирева с 95 кг се нареди пета в изхвърлянето на кат. до 71 кг, но в изтласкването, след два неуспеха на 108 кг, се отказа поради контузия.

Карлос Насар е от школата на Червен бряг с треньор Илиян Илиев. Още в дебюта си на голяма състезание стана европейски шампион за юноши в Милано през 2018 г. Година по-късно е със злато от световното за кадети до 17 г. в Лас Вегас и от европейското до 15 г. в Ейлат. Миналата година спечели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу.

Юндер Бейтула е представител на школата в Добрич с треньор Тодор Кирчев. Миналата зима спечели злато и сребро на преодолимпийските турнири за Световната купа в Малта и в Иран, а на последното световно първенство в Патая грабна бронза в изтласкването.

С три златни, два сребърни и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и Карлос Насар и бронзът на Валентин Генчев. Представителите ни са начело и в общото подреждане по всички отличия в движенията със 8 златни, 5 сребърни и три бронзови медала.

Утре и в петък няма наше участие в Москва. Българското представяне в руската столица ще завърши в събота, когато в кат. 102 кг от 11:00 ч. наше време ще вдигат Васил Маринов и Дейвид Фишеров, а в кат. до 109 кг от 17:00 ч. ще излезе европейският младежки шампион Христо Христов.